Boekpresentatie, reünie en tentoonstelling Don Bosco- en Dom. Savioschool
vrijdag 11 augustus 2017

Deze poging mislukte door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het initiatief met onverminderd enthousiasme opgepakt en kon in 1947 de Don Boscoschool voor moeilijk lerende kinderen (mlk) van start. Het bestuur bestond uit de burgemeesters van Hoogkarspel e.o. onder voorzitterschap van de pastoor van Hoogkarspel.

Deze streekschool, de leerlingen kwamen uit geheel Westfriesland (en zelfs daarbuiten, b.v. uit Purmerend, Wieringermeer en Beemster), groeide in een paar jaar tijd van 35 naar 160 leerlingen; in 1962 telde de school ruim 200 leerlingen! (9 klassen). Overigens waren ook niet-katholieke leerlingen welkom. Toen Opmeer in 1967 een R.K. school voor speciaal onderwijs kreeg, kwamen de leerlingen voornamelijk uit Westfriesland-Oost.
Voor de zeer moeilijk lerende kinderen (zmlk) werd onder hetzelfde bestuur in 1954 de Dom. Savioschool in Hoogkarspel geopend. In 1973 telde deze school nog drie klassen, maar in 1978 daalde het aantal leerlingen onder de norm, waardoor deze zelfstandige school een afdeling werd van Don Boscoschool.

De voortgaande terugloop zorgde in 1984 voor de sluiting van de Dom. Savio; die leerlingen moesten vanaf toen naar Hoorn. De Don Boscoschool werd langzamerhand te duur in onderhoud. Sinds het schooljaar 1995-1996 is de Don Bosco (mlk) gefuseerd met de openbare lom-school De Ark tot één school onder de naam 't Palet. Deze bestaat nog steeds in Bovenkarspel en Grootebroek. In 1996 werden de voormalige gebouwen in Hoogkarspel gesloopt.

Vele duizenden leerlingen hebben in die bijna 50 jaar de mogelijkheid gekregen zich goed voor te bereiden op een plek in de maatschappij. Vele jaren lang hebben leerkrachten, hulpverleners, medewerkers en ouders zich hiervoor liefdevol en met veel geduld ingespannen. De Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud (shhw) vond dat dit stukje geschiedenis niet verloren mocht gaan. Vanaf 2014 heeft ze met een projectgroep
Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud onderzoek gedaan.

Dit heeft geresulteerd in een boekwerk van ca. 200 pagina's met veel bijdragen van onderwijzend en ondersteunend personeel en ouders, maar ook interviews met oud-leerlingen ontbreken niet. Het boek is aangevuld met archiefonderzoek en heel veel foto's. De presentatie van het boek "Geschiedenis van de Don Bosco- en Dom. Savioschool in Hoogkarspel; bijna 50 jaar speciaal onderwijs in De Streek (1947-1996)" vindt plaats op zaterdag 30 september a.s. van 14.00-17.00 uur in 't Palet, Princenhof 4, Bovenkarspel. Er is dan ook een reünie voor oud-leerlingen, -leerkrachten, ouders en belangstellenden. Tevens is er een tentoonstelling met foto's en films.

Het boek kost € 15,- en is nu al bij voorinschrijving te bestellen via www.shhw.nl. Boekpresentatie, reünie en tentoonstelling zijn gratis. Aanmelding via genoemde website is wenselijk, maar niet noodzakelijk.
We hopen vele oud-leerlingen, medewerkers, ouders en belangstellenden te mogen begroeten op zaterdag 30 september 2017.