Dorpsgezicht honderd jaar geleden in beeld
maandag 29 mei 2017

Deze keer is het thema ‘Stede Broec toen en nu’. Door opnames van verdwenen gebouwen en dorpsgezichten te presenteren met daarnaast foto’s van hoe deze locaties er nu uitzien, wordt het verleden van Stede Broec tot leven gewekt. 

Stede Broec is een van de gemeenten waar in de loop der jaren enorm veel veranderingen hebben plaatsgevonden. De foto-expositie laat op indringende wijze zien hoeveel er in de dorpen van Stede Broec in de loop der jaren is verdwenen. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog café De Zouaaf en herberg De Raap in Lutjebroek? De vroegere inmaakfabriek voor groenten van Spyer en van der Vijver in Grootebroek? Of de oude protestantse kerk in Bovenkarspel?

 

Doordat zoveel beeldbepalende bebouwing is verdwenen, is het nog maar moeilijk voor te stellen hoe Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek er een eeuw geleden hebben uitgezien. Gelukkig hebben we de foto’s nog. In dit geval de foto’s uit het rijke archief van de Historische Vereniging Oud Stede Broec. Werd in voorgaande exposities een keuze gedaan uit de foto’s voor het in beeld brengen van een bepaald thema, zoals vorig jaar processies en optochten, dit keer is het de bedoeling om verdwenen dorpsgezichten tot leven te wekken. 

Voor de expositie hebben vrijwilligers van de vereniging meer dan 150 foto’s over heden èn verleden van de dorpen samengebracht. Naast bijzondere foto’s van verdwenen dorpsgezichten hangen foto’s van diezelfde locaties zoals het er nu uitziet.  Op deze wijze wordt het verborgen verleden ‘zichtbaar’ gemaakt en reizen bezoekers als het ware terug in de tijd.  Een feest der herkenning voor oudere inwoners en een leuke manier om te zien hoe het ooit was voor jongeren. 

De foto-expositie ‘Stede Broec toen en nu’ is op 2e Pinksterdag, 5 juni, te zien bij winkelcentrum Streekhof, van 9.30 uur tot 16.00 uur.