Bidprentjes Meindert Reus
zaterdag 03 oktober 2020

Het was van zijn opoe overleden in 1956 Inmiddels heeft hij een hele verzameling bidprentjes opgebouwd. Allemaal gerangschikt in albums op alfabetische volgorde. Het oudste bidprentje komt uit het begin 1800. Binnen de katholieke kerk was het tot de jaren zestig de gewoonte om een doodsprentje uit te reiken aan familie, vrienden ,buren en kennissen als een herinnering aan de overledene .Soms met een foto van de overledene op de voorkant. Deze werden in het dorp rond bezorgt door de doden aanzegger Zwart pak aan en de hoge hoed op.

Meindert heeft een tik van West Friesland ,verzamelde boeken van geheel West Friesland en duizenden foto's. Uit alle hoeken krijg ik bidprentjes, o.a op de deurmat ,in een envelop met de post, Jaren geleden een houten kistje vol met hele oude bidprentjes, van en mevrouw ,die gaf het met tranen in haar ogen toen zij er afstand van deed. Zij vond wel dat het op een goede plek kwam . Bidprentjes die hem aangrijpen zijn vooral van kinderen .Met de prentjes helpt Meindert ook mensen die met een stamboom bezig zijn en die prentjes van hun voorouders en familieleden in het boek plaatsen .Meindert is zelf al jaren lang op zoek naar het bidprentje van zijn opa Meindert Reus overleden Sinterklaasavond in 1917. Nog steeds niet gevonden maar ik hou de moed erin.

Meindert is sowieso heel blij met bidprentjes heeft u er nog liggen ?Ik hou me gaarne aanbevolen, en ben er harsstikken bloid mee. Meindert Reus is te bereiken op 0228-512505 en via meindertreus@gmail.com Meidoornlaan 25, Grootebroek.