Cabaret en wiskunde in een wondermooie mix
zondag 22 september 2019

Een rotatie is een wiskundige draai. En Beuving geeft een wiskundige draai aan de dingen. De taal maakt pirouettes in zijn liedjes. De logica tolt in zijn zinnen. Alles is volstrekt 'nozel', 'navolgbaar' en 'benullig'.

Beuving is een snel rijzende ster in cabaretland. Vorig jaar won hij voor de tweede keer de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. In 2012 won hij de liedjesprijs ook al eens – toen samen met Angela Groothuizen en Nico Brandsen. Ook won hij de Willem Wilminkprijs voor een van de liedjes over rekenen en taal, die hij schreef voor het kinderprogramma Het Klokhuis.

Dit jaar is Jan Beuving met Rotatie genomineerd voor een Poelifinario, de prijs voor de beste cabaretvoorstelling van het seizoen, in de categorie Engagement. De jury zegt in haar rapport over Jan: “Als een wiskundige beweert dat intuïtie het wint van kennis, weet je dat hij een flinke draai heeft gemaakt. Jan Beuving laat zien dat hij tot de beste liedjesschrijvers van Nederland behoort, maar ook als geëngageerd cabaretier zet hij een grote stap. Hij maakt ons getuige van de rotatie in zijn wereldbeeld: absolute waarheid maakt langzaam plaats voor menselijke maat. Beuving koppelt wiskunde naadloos aan een zeer intiem verhaal en laat de voorstelling zo verbluffend mooi kantelen. Hij geeft zijn publiek het gevoel dat het kijkt naar een Escher-schilderij.”

Naast zijn eigen voorstellingen levert Jan ook liedteksten voor theaterprogramma’s van o.a. Angela Groothuizen en Karin Bloemen, heeft hij een column in Studio Voetbal en is hij iedere woensdagochtend te horen op Radio1 met zijn taalrubriek. Daarnaast schrijft hij samen met Daan van Eijk een tweewekelijkse wetenschapscolumn in Trouw.

Bij Rotatie zit pianist Tom Dicke als altijd aan de vleugel. Beuving heeft zijn ruitjesoverhemd gestreken. Vorig jaar was de voorstelling overal uitverkocht, dit seizoen is de show oor het laatst te zien. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

De voorstelling is te zien op zaterdag 28 september in Theater Het Postkantoor in Bovenkarspel.
Meer informatie en reserveren: www.hetpostkantoor.info of 0228-743910.