De Enkhuizen Sjappetouwtjes jubileumconcert
woensdag 21 augustus 2019

Dat gebeurde door kalligraaf Harrie Stavenuiter. Sjappetouwtjes waren de matrozen die in de 17e eeuw de VOC-schepen, die o.a. vanuit Enkhuizen naar Oost-Indië voeren, bemanden. De leden van De Enkhuizer Sjappetouwtjes beschouwen zich als de zingende nazaten van onder meer die VOC-matrozen, vandaar hun naam. Hun repertoire bestaat uit zo’n 70 Engelse en Nederlandse liedjes, die direct of indirect te maken hebben met de zee, de zeilvaart en de visserij. Dat zijn niet alleen de bekende Shantie’s en seasongs, maar ook liedjes over de VOC en de Zuiderzeevisserij.

Nieuwe CD
Ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan brengt De Enkhuizer Sjappetouwtjes deze maand een nieuwe – 2de – CD uit met als titel Wij zijn de Sjappetouwtjes, slampampers, dwazen en tuig. Deze titel verwijst naar twee opgenomen liedjes over het leven en de aard van de Sjappetouwtjes, de Enkhuizer VOC-matrozen naar wie het koor is vernoemd.In tegenstelling tot de eerste CD Hé mooie stad, bevat de tweede CD naast Nederlandse liedjes ook Engelse songs. Het is een goede afspiegeling van het repertoire dat de Sjappetouwtjes zingen bij optredens. De muzikale begeleiding op de nieuwe CD, die totaal 21 nummers telt, is in handen van Diny Kootstra (accordeon), Auk Kootstra (Cajon en trommels), Dick Rood (gitaar), Jan Mol (gitaar, banjo, ukelele) en Ton van Oudheusden (trekzak en mondharmonica).

De opnames vonden in april plaats in de Reel Sound Studio te Nibbixwoud, onder leiding van eigenaar/technicus Harry op den Kelder. Het persen en verpakken van de CD gebeurde door het Enkhuizer bedrijf De CD Perserij (Indieplant). De foto’s op de CD-verpakking zijn van: Irma Kok-Van Dijk en Els Leenhoven. De CD Wij zijn de Sjappetouwtjes, slampampers, dwazen en tuig kost 10 euro en kan in Enkhuizen worden afgehaald bij Auk en Diny Kootstra, Molenweg 57 (tel. 0228-325555). Tijdens het Jubileumconcert van 24 augustus wordt het eerste geperste exemplaar van de nieuwe CD uitgereikt aan kooroprichter Harrie Stavenuiter. De CD is daar dan ook te koop.

Gratis Jubileumconcert op 24 augustus
In het kader van haar jubileumviering houdt De Enkhuizer Sjappetouwtjes op zaterdagmiddag 24 augustus, van 14.00 tot ca. 17.30 uur, een gratis Jubileumconcert op het overdekte terras van het Stationscafé, bij NS-station Enkhuizen. De Sjappetouwtjes zingen dan nummers van hun nieuwe CD en tal van andere liedjes uit hun repertoire. 

Aan dit concert wordt ook meegewerkt door Shantykoor De Boekaniers uit Harderwijk. Dit koor heeft zo’n 25 leden en zingt shanties en balladen die hun oorsprong vonden op de grote zeilvaart en in de grote havensteden. 
De Sjappetouwtjes nodigen iedereen, zeker hun trouwe fans, uit om bij hun gratis Jubileumconcert aanwezig te zijn en zo hun heuglijke jubileum met hen mee te vieren!

Nieuwe zangers nodig
De Enkhuizer Sjappetouwtjes wil haar aantal koorleden - nu zo’n 21 - graag uitbreiden naar ongeveer 25. Er is daarom behoefte aan nieuwe zangers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden en/of inlichtingen verkrijgen over het zingen in dit leuke en unieke koor bij Ton van Oudheusden, Breedstraat 6b in Enkhuizen (tel. 0228-314943; e-mail: ama.van.oudheusden@quicknet.nl). Ook kan men dinsdag langkomen op de repetitieavond, die dan om 20.00 uur begint in de oefenruimte in NS-station Enkhuizen (ingang naast terras Stationscafé).