De Muziekunie
vrijdag 05 februari 2021

Toen in april van het afgelopen jaar duidelijk werd dat zowel muziekschool MOW als muziekschool Stede Broec faillissement zouden aanvragen, staken collega’s Gisla Bruitsman en Pien Straesser de hoofden bij elkaar. Het kon toch niet zo zijn dat het muziekonderwijs in de hele regio hiermee verloren ging? Zij waren van mening dat dit niet mocht gebeuren! De collega-docenten van beide scholen waren het hiermee eens en wilden ook graag blijven lesgeven in de regio. Dat kan als zogenaamde één-pitter maar je kunt je ook verenigen in een collectief, dan kun je gezamenlijke muziekavonden en projecten organiseren.

De Muziekunie is een muziekschool 3.0; er wordt momenteel online muziekles gegeven vanwege de lockdown en er worden nieuwe plannen gemaakt voor projecten, open dagen en nieuw aanbod. De muzieklessen zijn voor jong en oud, er bestaat bijvoorbeeld al een ouderenorkest dat geleid wordt door één van onze docenten. Gisla, docent klarinet, en Pien, docent zang, werken beide ook als vakleerkracht muziek in het basisonderwijs.

De gemeenten subsidiëren het collectief, ze hebben daarbij wel een aantal voorwaarden gesteld. Een belangrijke eis is bijvoorbeeld om de tarieven voor leerlingen onder de 21 jaar zo laag mogelijk te houden. Ook moet er veel gelegenheid zijn om samen te spelen en de leerlingen moeten regelmatig kunnen optreden voor familie en vrienden.

Een andere belangrijke opdracht is om zo veel mogelijk muziekactiviteiten in het basisonderwijs te ontwikkelen en uit te voeren. Dit gebeurt in de vorm van kortlopende projecten maar ook met muziekvakleerkrachten die wekelijks lesgeven op de basisscholen.

Meer weten over de docenten, de instrumenten waarop wordt lesgeven en de diverse leslocaties in de regio? Kijk op www.demuziekunie.nl en meld je aan voor een proefles! De Muziekunie, www.demuziekunie.nl

(Onderschrift foto; Pien Straesser en Gisla Bruitsman tussen de nieuw aangeschafte voorraad instrumenten voor de basisschoolprojecten)