Enkhuizen viert historische opstand
maandag 16 april 2018

Jaarlijks wordt herdacht/gevierd, dat de burgerij van Enkhuizen zich in 1572 – zonder bloedvergieten – heeft bevrijd van de Spaanse overheersers en de kant koos van de Prins van Oranje.Om 11.00 uur: lezing door de heer Walter Haentjens in De Drommedaris. Om 14.30 uur start K.S.M. met een mini-concert vóór het Stadhuis in de Breedstraat. 

Aansluitend, worden vanaf 15.00 uur – op en rond de Zuider Havendijk - historische scènes gespeeld door buurt-, toneel, scherm- en muziekverenigingen. Gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen nemen u – als u wilt - mee voor een rondleiding, om een toelichting te geven op deze roerige periode in onze Vaderlandse geschiedenis. Start bij het Stadhuis. De tocht voert u ook weer terug naar het Stadhuis, waar omstreeks 16.45 uur het ‘Spaansgezinde bestuur’ wordt afgezet. Evenals voorgaande jaren verlenen de leden van het huidige stadsbestuur hun medewerking. 

Om 17.00 uur wordt het evenement, in de Blauwe Zaal van het Stadhuis, onder leiding van het AD-HOC-orkest, onder het genot van een oranjebitter, feestelijk afgesloten. Entree: GRATIS. Het gebied is autovrij en slechts toegankelijk voor toeschouwers. U kunt uw auto – eventueel - parkeren achter het NS-station. Aangeraden wordt, met het openbaar vervoer, te voet of per fiets te komen. Informatie: Comité 21 mei 1572 tel. nr.: 0228-314541 en/of www.oudenkhuizen.nl/opstand