Enkhuizer Klipperrace
maandag 07 oktober 2019

Dit is dé wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijwaarden. Het IJsselmeer als wedstrijdveld voor tientallen klippers, zorgt al jaren voor schitterende taferelen. Het water voor de kust van Enkhuizen zorgt in het weekend van 12 en 13 oktober weer voor eeuwen oude gevoelens, vooral met de kletterende ankers tijdens de ankerstart. 

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de start van de Driestedenrace. De wedstrijd start op zaterdag 12 oktober om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. Deze dag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik van wind en windverwachting maakt, wordt de winnaar. De navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik of Urk. De klippers dienen voor 20.00 uur weer in Enkhuizen te zijn. Op zaterdagavond is het vanaf 20.30 uur feest in de Nieuwe Doelen. De Dr. Groove Band zal dan op het grote podium spelen. Om 22.00 uur wordt tijd gemaakt voor de prijsuitreiking van de Zilveren Klipper en de Zilveren Schaal. Aangezien de organisatie twee instituten, Ties van Os en Jan Smit, vaarwel heeft moeten zeggen, zal hier tijdens de schippersvergadering worden stilgestaan. 


Zondag 13 oktober varen de schepen een Olympische baan. De start van de eerste klasse is om 11.00 uur gepland. Om 16.00 uur sluit de finish. Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu hebben van tactisch inzicht en snelle manoeuvres. Bij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Na een dip in de negentiger jaren ligt het aantal deelnemers in deze eeuw zo rond de 50 schepen met 1000 opvarenden. Ondertussen is de Enkhuizer Klipperrace een begrip in de zeilvaart: het is een van de meest spectaculaire en professionele zeilraces met traditionele binnenvaartschepen. www.klipperrace.nl