Goede voornemens: leer schaken
donderdag 19 december 2019

 ‘Iets nieuws leren’ is nummer 8. ,,Een mens is nooit te oud om te leren, wordt altijd gezegd. En het is nog waar ook. Veel mensen zien het begin van het nieuwe jaar als een kans om iets nieuws te leren. Dus wilde je altijd al eens Chinees leren, een wijncursus doen of leren schaken? Het komende jaar is de kans om dit waar te maken!’’ aldus de begeleidende tekst.

In samenwerking met de gemeente Hoorn houdt schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn in januari en februari een donderdagmiddagschaakcursus.

Het is een vervolg op het ouderenevenement ‘Train het brein’ dat op 21 november in Sportcentrum Hoorn plaatshad. Hersenonderzoekers hebben beschreven dat tijdens een schaakpartij er processen op gang komen die een goede invloed hebben tegen dementie. Daarom is het van belang om af en toe te schaken. In Nederland krijgt een op de zeven mannen en een op de drie vrouwen te maken met dementie, terwijl in schakend Nederland (er zijn zo’n 20.000 spelers) dementie nauwelijks voorkomt. Opvallend is ook dat de gemiddelde leeftijd van de laatste acht leden van Caïssa-Eenhoorn die zijn overleden, 85 jaar is.

Schaken is niet moeilijk, een plan bedenken om als een grootmeester te winnen wel. Maar schaken zoals in de televisieserie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ gebeurt, kan iedereen. En als je de regels kent, is het ook leuk om in de zomer een wandeling in de Hoornse binnenstad te maken en dan in de tuin van de bibliotheek aan de Wisselstraat op het grootste schaakbord van Hoorn een partijtje te spelen. Met koffie, thee en aardbeiensap erbij. En publiek.

De donderdagmiddagschaakcursus van Caïssa-Eenhoorn en de gemeente Hoorn is in De Kreek (Meetketting 1-3, Zwaag; wijk Bangert en Oosterpolder), waar de schaakclub alweer voor het zesde seizoen zijn thuishaven heeft. Elke dinsdagavond spelen daar in de theaterzaal zo’n vijftig tot zestig schaakliefhebbers hun partijen voor de clubcompetitie.
Docent is de gediplomeerde schaaktrainer Arend Stapel. Hij geeft op acht opeenvolgende donderdagen – 9, 16, 23 en 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari – tussen 13.30 en 15.30 uur les in zaal De Proeverij, tegenover de speelzaal van de club (op de begane grond). De kosten bedragen € 20 voor de hele cursus.