Groei en bloei in de Gouden Eeuw
donderdag 30 mei 2019

Dit thema staat dit jaar extra in de aandacht in een aantal steden met monumenten uit deze periode waaronder Enkhuizen. Tekstborden, een stilleven en materialen zoals die in de magazijnen van de VOC bewaard werden, leiden de bezoeker door de Gouden Eeuw.


Het eerste en algemene tekstbord geeft een beeld van de ontwikkelingen op het gebied van nijverheid, handel, onderwijs, wetenschap, literatuur en kunst in de Republiek der Nederlanden. De andere tekstborden geven informatie over oude (vergeten) groenten, specerijen, genotsmiddelen en bloemen. Ze werden bijvoorbeeld op schilderijen afgebeeld en in kookboeken gebruikt. Soms brachten bloemen veel geld op. In de tijd van de ‘Tulpenkoorts’ had een tulpenbol de prijs van een grachtenpand in Amsterdam.
In een vitrine krijgt de bezoeker allerlei archeologische vondsten in Enkhuizen uit die tijd te zien, maar ook aardewerk, dat door VOC-schepen uit China werd meegenomen. Bij opgravingen in Enkhuizen zijn ook zaden gevonden, die dankzij de Archeologische Dienst op deze expositie getoond mogen worden. 
Topstuk is de originele ‘Historie van Enkhuizen’ van Gerard Brandt uit 1666 die Sow to Grow in bruikleen heeft gekregen. 
In de kas binnenin de expositiezaal liggen boeken ter inzage met afbeeldingen, recepten en wetenswaardigheden uit deze periode. De expositie over de Gouden Eeuw zal tot en met 31 oktober 2019 te bezichtigen zijn en is een waardevolle aanvulling op het bestaande Interactieve Museum ‘Sow to Grow’.