Harddraverij Enkhuizen
woensdag 04 september 2019

John de Leeuw en Lindsey Pegram domineren het kortebaanseizoen van 2019. De twee pikeurs wonnen tot nu toe samen elf van de vijftien koersen. De kans is groot dat zij ook domineren tijdens de kortebaan van Enkhuizen op donderdag 19 september. De aanvang van de draverij op de Paktuinen is 13.00 uur. De eerste start valt omstreeks 13.30 uur.

Het is eerder een gewoonte dan een verrassing dat De Leeuw en Pegram samen strijden om de winst in het pikeursklassement. Op het moment van schrijven heeft De Leeuw vijf punten voorsprong op Pegram, die vorig jaar het klassement won. De Leeuw won de vier jaar daarvoor.

De kans is groot dat deze pikeurs ook in Enkhuizen om de overwinning strijden. De Leeuw scoort dit jaar opnieuw met de paarden van Stal de Groningers. Ronny Brandt en Panic Launcher zijn met respectievelijk drie en twee overwinningen de grootste puntenpakkers, maar ook Archange de Jiel en Chief One doen bijna elke deelname mee om de prijzen.

Pegram scoort vooral met meer ervaren paarden die inmiddels een starthandicap hebben van vijf meter: Eliot Charisma, Calistokingsdeep en Southwind Raptor. De eerste won vorig jaar op de Paktuinen. Dit jaar heeft hij alweer drie zeges op zak.

Rabobank pikeursprijs

Zijn de andere paarden en pikeurs dan kansloos? Zeker niet. De laatste weken laat de concurrentie zich juist steeds beter zien. Doc Holiday en Bo Sprengers zijn met drie overwinningen al het hele jaar in vorm. Sprengers heeft bovendien de leiding in de strijd om de Rabobank West-Friesland pikeursprijs. Ook Viking Cehere en Micha Brouwer laten zich goed zien. Zij wonnen in Voorschoten en eindigden als tweede in Warmond.

De inschrijving voor de kortebaan in Enkhuizen sluit op dinsdag 17 september om 10.00 uur. Vervolgens verricht de SNDR de loting. Het deelnemersveld is daarna direct te downloaden op 
www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site zijn tevens uitslagen, statistieken, verslagen en video’s te vinden. Later volgt ook een uitgebreide voorbeschouwing op de koers in Enkhuizen met deskundig onderbouwde tips.

Veiligheid en wedden

De Harddraverijvereniging Enkhuizen is er ook dit jaar alles aan gelegen om het evenement veilig te laten verlopen. Daarom is oversteken tijdens de koers verboden. Tussen de omlopen door kunnen de bezoekers slechts beperkt oversteken.

Voor het plaatsen van een weddenschap hoeven zij ook niet naar de overkant van de Paktuinen. Dit kan aan beide zijden van de baan. De totalisatorwagen komt nu te staan in de Spoorstraat (zuidzijde), direct bereikbaar bij de ingang aan de kant van de haven. De tweede kassa komt op het plein achter De Nieuwe Doelen.

Tijdens de harddraverij dag staat Enkhuizen de gehele dag in het teken van paarden. Het programma begint al om half 10 met de optocht van authentieke rijtuigen vanaf De Koepoort langs de Westerstraat, Breedstraat, Dijk en Paktuinen. Aansluitend vindt om 10.00 uur het ringsteken en schoonrijden plaats op de Paktuinen. Het vuurwerk aan de steiger van het Dirk Chinaplein vormt om 20.45 uur de traditionele afsluiting. Kijk voor meer informatie over het evenement op www.enkhuizerharddraverij.nl