Hemmeromloop
zondag 22 augustus 2021

Voor de organisatie van dit topsportevenement gaat de stichting HOC, organisator van de jaarlijks terugkerende Hemmeromloop, eenmalig de samenwerking aan met stichting sportevenementen Le Champion die ook organisator is van o.a. Dam tot Damloop en TCS Amsterdam Marathon die in het najaar plaatsvinden.

Boeiende strijd
Eerder liet Susan Krumins weten mee te gaan doen in Hem. Krumins komt net terug uit Tokio en werd in 2019 glansrijk kampioen in Schoorl in een zeer sterke tijd van 31.11. Daarnaast staan op de startlijst bijna de volledige top 10 van het laatste NK 10 km op de weg in 2019, zoals Kim Dillen (pr 33.26), Jasmijn Lau (pr 33.31) en Jacelyn Gruppen (pr 34.04). De organisatie kijkt ook uit naar de rentree van de eerdere winnares van de Hemmeromloop en Nederlands kampioen van 2016 Elizeba Cherono. De van oorsprong Keniaanse 33-jarige atlete keert terug in het wedstrijdcircuit na twee zwangerschappen. Ze werd in Schoorl kampioen in 34.02, maar heeft een persoonlijk record van 32.07 achter haar naam staan. Het wordt gegarandeerd een boeiende strijd om de titel.

Parcours
Het parcours van het NK bestaat uit één ronde over 10 kilometer door het West-Friese landschap. Na de start in Venhuizen ter hoogte van der Hemmerbuurt, gaat het parcours via Hem een Oosterleek richting de Westfriese Omringdijk terug naar Venhuizen. Hier lopen de lopers nog een laatste ronde voordat zij finishen. Het parcours is uitermate geschikt voor snelle tijden: het is vlak, verhard en heeft weinig bochten. De start van het NK 10 km vindt plaatst vanaf 9.30 uur met de vrouwen en 10.15 uur met de heren categorieën. Het NK vind plaats voorafgaand de Hemmeromloop, die dit jaar voor de 34e keer plaatsvindt met de recreatieloop 2 rondes van 5 km door de lintbebouwing van Hem en Venhuizen. Traditiegetrouw vindt de Hemmeromloop plaats op de laatste zondag van augustus.

Programma
De jeugd en recreatielopen vinden in het middagprogramma plaats. De digitale inschrijfmogelijkheid was tot 20 augustus en is inmiddels gesloten. Op de dag zelf kan men zich niet inschrijven. Het publiek wordt gevraagd vooral langs het parcours vanuit de voortuinen de deelnemers aan te moedigen. Zie de parcourskaart en starttijden op www.lechampion.nl/nk10km. Voor meer informatie: info@hemmeromloop.nl