Irene Schouten gehuldigd in Wervershoof
woensdag 02 maart 2022

Sportwethouder Joset Fit was daarbij aanwezig. Zij feliciteerde de Westfriese schaatskoningin met haar fantastische prestaties en overhandigde Irene een persoonlijk cadeau namens de gemeente Medemblik.
Irene Schouten, geboren en getogen Andijkse, heeft op de Olympische Spelen 2022 laten zien dat zij de onovertroffen koningin van de Spelen is. Alle keren dat zij in Beijing aan de start verscheen, resulteerde dat in een podiumplaats. Vier medailles, waarvan 3 goud; een ongekende prestatie. Heel Nederland leefde tijdens de Spelen met Irene mee, maar in Wervershoof nét een beetje meer. Irene tompoucen, Irene hamburgers, oranje vlaggen. Een huldiging in het dorp kon niet uitblijven. Het organisatiecomité, onder leiding van Ton Schouten (Fitnessclub Nederland) draaide een mooi programma in elkaar om Irene te eren.

Na een eretocht door het dorp, werd Irene gehuldigd in sportcentrum De Dars in Wervershoof. De nieuwe stadsdichter van Medemblik, Mieke de Beer-Koomen, schreef speciaal voor de gelegenheid een ode aan Irene Schouten en wethouder Joset Fit overhandigde een persoonlijk cadeau. “Als gemeente zijn wij ontzettend trots dat een geboren en getogen Andijkse het heeft geschopt tot de mondiale schaatstop. Trots op de prestatie, trots op jouw toewijding en mentaliteit en trots op het voorbeeld dat je bent voor jonge sporters in onze gemeente en ver daar buiten”, zo sprak de wethouder Irene toe. “We hebben daarom voor jou een uniek beeld laten maken.”

De keramieken “globe”, die aan Irene Schouten werd overhandigd, is gemaakt door kunstenares Lenie van der Laan. Het staat symbool voor de Olympische Spelen 2022. In de globe zijn de twee plekken gegraveerd die tijdens de Spelen door Irene met elkaar verbonden werden: de gemeente waarin zij is geboren en vele trainingsuren heeft gemaakt en de plaats van de Olympische Spelen. De gebruikte materialen en technieken van het kunstwerk weerspiegelen de persoonlijkheid van Irene: aards en puur. De drie gouden plakken en de bronzen plak staan voor de geweldige prestatie die Irene heeft neergezet: zij is de koningin van deze Olympische Spelen.

Naast het beeld ontving Irene van de wethouder, mede namens Team Medemblik, nog een reischeque, waarmee zij met haar partner een reisje kan maken om samen rustig na te genieten van haar overwinningen.