Japanse Duizendknoop bestrijden
woensdag 20 januari 2021

Net als andere gemeenten in Nederland zijn de SED gemeenten op zoek naar een effectieve bestrijdingsmethode voor de Japanse Duizendknoop. De nieuwe ontwikkelingen en technieken om deze plant te bestrijden worden dan ook op de voet gevolgd.

In Amsterdam zijn met een test begonnen, het verwarmen van de grond tot 80 graden, om zo de Japanse Duizendknoop met wortel en al uit te roeien. Deze methode staat nog in de kinderschoenen. In de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is er ook begonnen met een proef. Daarbij worden de bladeren en wortels met heet water behandeld. De verschillende gemeenten delen hun ervaring zodat er een juist bestrijdingsmethode gaat ontstaan.
Mensen die de Japanse Duizendknoop in de tuin hebben staan en deze gaan verwijderen moeten er ook voor zorgen dat de plant in zijn geheel weg wordt gehaald en er geen enkel stukje wortel overblijft. Al blijft er maar een paar centimeter van deze woekerplant over blijft dan zal deze het groeiseizoen erop gewoon weer uitgaan groeien en verder gaan woekeren.