Jong gekleed, oud gedaan in het Zuiderzeemuseum
donderdag 15 februari 2018

Nog t/m zondag 4 maart is de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan te zien in museum het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Bekijk hier een preview. Kleding was een belangrijke uiting van cultuur en identiteit in het Zuiderzeegebied. Iedere regio kende voor verschillende levensfases haar eigen klederdrachten, gebruiken en rituelen. In de ene plaats werden baby’s stevig ingebakerd, in de andere knipte men het haar af van meisjes als zij de huwbare leeftijd bereikten of droegen vrouwen een zwarte huik tijdens de rouw.

In de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan gaat de bezoeker op reis, o.a. van Huizen naar Dokkum, via Spakenburg naar Wieringen. Elke regio toont kledingstukken en gebruiken uit een andere levensfase. In de tentoonstelling zie je authentieke collectiestukken zoals: een fraai Huizer hoedje met struisvogelveer, een Urker baadje en een Marker bruidsrijglijfje met zeven rozen. Naast de tentoongestelde collectie, is er op een touchscreen een digitaal archief te bekijken, met aanvullend fotomateriaal en filmfragmenten. Op Zuiderzeecollectie.nl is dit digitale archief nog uitgebreid met artikelen, boeken en aanvullend fotomateriaal.

Vijf musea, uit het Zuiderzee netwerk, werkten samen om de tentoonstelling Jong gekleed, oud gedaan neer te zetten. Met als doel de geschiedenis en cultuur van het Zuiderzeegebied zo goed mogelijk over te brengen. De tentoonstelling reist van november 2017 tot en met juli 2019 langs zes musea uit het netwerk. Kijk op Zuiderzeecollectie.nl waar en wanneer je Jong gekleed, oud gedaan kunt bezoeken.