Jong Klassiek Toptalent
donderdag 14 november 2019

Jong klassiek toptalent laat van zich horen in het Postkantoor. Op deze zondagmorgen zullen de volgende solisten spelen: Yente Lottman (viool) en Niels Jacobs (trombone). Zij zullen worden begeleid door Xenia Evers op vleugel. Daarnaast zal pianist Eduard Preda een optreden verzorgen.

Yente Lottman (2001) werd in 2017 aangenomen op de Sweelinck Academie in Amsterdam. De afgelopen jaren won zij het Britten vioolconcours, en bereikte ze de finale van het Prinses Christina Concours. Yente heeft mogen soleren met o.a. het Britten Jeugd Strijkorkest, het Monward Consort en Symfonie Orkest Con Brio.

Niels Jacobs (1999) speelt al sinds zijn tiende jaar trombone. Toen hij veertien was werd hij aangenomen bij het Jeugdorkest Nederland en het Young Trombone Collective. Inmiddels volgt hij zijn bachelor studie Klassiek Trombone aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2018 won hij de eerste prijs van het Prinses Christina Concours en geeft sindsdien veel concerten, zowel solo als met het Nymphéas Trombonekwartet. Ook remplaceert hij bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Xenia Evers (1995) werd op veertienjarige leeftijd aangenomen op de Jong Talent opleiding van de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Zij nam deel aan verschillende concoursen, zowel solo als in ensembles. In de zomer van 2017 heeft ze haar bachelor klassiek piano afgerond aan het Conservatorium van Amsterdam bij Frank Peters.

Eduard Preda (2001) werd geboren in Deventer in een muzikale familie. Op vierjarige leeftijd begon hij piano te spelen met zijn vader, de internationaal bekende jazzmusicus Marius Preda. Toen hij twaalf jaar oud was, trad hij op samen met de wereldberoemde jazzpianist Chick Corea in een spontane piano battle. Eduard was in 2015 en 2016 finalist bij het Florence Concours. In 2018 bereikte hij als enige pianist de finale van het Prinses Christina Concours West 1. Naast zijn klassieke pianostudie, componeert Eduard en improviseert hij graag in diverse stijlen, waaronder jazz. Eduard vervolgt zijn pianostudie volgend schooljaar aan het Berklee College of Music in Boston in de Verenigde Staten.

Het Prinses Christina Concours realiseert al meer dan vijftig jaar concoursen voor jongeren. Jaarlijks doen er zo’n vierhonderd deelnemers aan mee. Veel van de huidige grote namen in de Nederlandse (klassieke) muziekwereld waren ooit deelnemer, finalist of zelfs winnaar van dit concours.
De solisten zijn te zien en natuurlijk vooral horen op zondag 17 november in Theater Het Postkantoor in Bovenkarspel. Het concert begint om 11.00 uur. Meer informatie en reserveren: www.hetpostkantoor.info of 0228-743910.