Jubileumtentoonstelling Historische Vereniging "Oud Stede Broec"
donderdag 03 augustus 2017

Historische Vereniging Oud Stede Broec bestaat 25 jaar en viert dat met een extra grote tentoonstelling rond het thema ‘families’. Voor deze jubileumexpositie heeft de vereniging liefst zeshonderd foto’s verzameld. De inwoners van Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek kwamen grotendeels uit katholieke gezinnen en die waren meestal groot. Een gezin van tien of meer kinderen was geen uitzondering. Op de tentoonstelling zijn dan ook veel foto’s van kinderrijke gezinnen te zien, maar ook de kleinere gezinnen zijn goed vertegenwoordigd.

De foto expositie vindt plaats in winkelcentrum Het Streekhof. Om zoveel mogelijk Stede Broec'ers de mogelijkheid te geven een kijkje te komen nemen, duurt deze van donderdag 24 augustus tot en met zondag 3 september in. Halverwege wordt het materiaal gewisseld, want zo'n grote hoeveelheid is moeilijk in één keer te exposeren met de beschikbare panelen.

Openingshandeling. De jubileumexpositie zal worden geopend op 24 augustus om half 2 door Ronald Wortelboer, de nieuwe burgemeester van Stede Broec. Het Broekerhaven Smartlappenkoor is uitgenodigd voor de muzikale omlijsting. Bij deze gelegenheid zijn de bestuursleden van het eerste uur van de vereniging genodigd. Daarnaast is iedereen van harte welkom om dit feestje met Oud Stede Broec mee te vieren en alvast een eerste indruk te krijgen van deze jubileumexpositie.

Kwartierstaten van families. "Van wie ben je d’r ientje", is een veel gehoorde vraag in de dorpen van Stede Broec. Veel Westfriese families hebben immers dezelfde achternaam. Dat wil niet altijd zeggen dat ze familie zijn, al hebben ze misschien wel een gemeenschappelijke stamvader. Evert Grooteman van de werkgroep Genealogie van Oud Stede Broec zoekt dat graag voor u uit. Tegen een kleine financiële vergoeding voor de vereniging, maakt hij een zogeheten kwartierstaat waarop is te zien wie je ouders en wederzijdse voorouders zijn, inclusief data en plaatsen van geboorte, huwelijk en overlijden. Een dergelijk overzicht kan teruggaan tot vijf generaties of meer.

Oud Stede Broec permanent vertegenwoordigd. Gedurende de expositie zijn vertegenwoordigers van Oud Stede Broec aanwezig om informatie te geven. Bij hen kunt u ook terecht voor een afdruk van een familiefoto of het bestellen van een kwartierstaat. En natuurlijk kunt u zich inschrijven als lid van HV Oud Stede Broec. Wie tijdens deze week lid wordt (slechts € 20,00), krijgt het Jaarboek 2016 meteen mee.

Waarom Oud Stede Broec? H.V. Oud Stede Broec wil de geschiedenis van Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek levend houden. Dit doen we middels publicaties, tentoonstellingen, lezingen, het jaarboek, thema uitgaven, rondleidingen, verzamelingen, archeologische opgravingen, etc. Tevens spant de vereniging zich in om monumenten te beschermen en te behouden en het verhaal daarbij levend te houden.

Een mooi voorbeeld is de bediening van de Overhaal in Broekerhaven die tijdens de zomermaanden volop in bedrijf is dankzij vrijwilligers van Oud Stede Broec. Oud Stede Broec heeft onderdak in een authentieke, door leden van de vereniging zelf opgeknapte tuinderswoning aan de Zesstedenweg in Grootebroek. De vereniging krijgt geen subsidie, maar kan dankzij de steun van ruim 900 leden veel doen. Uitgebreide informatie is te vinden op www.oudstedebroec.eu