Kattenkwaad uit de oude doos
dinsdag 28 mei 2019

Kruip in de huid van een kind uit 1919 en haal eens lekker kattenkwaad uit. Maar… pas op voor de veldwachter! Ontdek verder dat het leven rond de Zuiderzee van honderd jaar geleden niet altijd gemakkelijk was. Oók niet voor kinderen: terwijl vader met gevaar voor eigen leven op zee werkte, hield moeder het huishouden draaiende, waarbij de kinderen natuurlijk moesten helpen. Steek je handen dus maar eens uit de mouwen en ontdek waarvan je vroeger allemaal vuile handjes kreeg.

Uitgewerkt? Dan is het tijd voor kattenkwaad! ‘Beursje trekken’ met een portemonnee aan een touwtje, ‘deurmat verwisselen’ of ‘turf- en touwrestjes pikken’. Maar let op: de veldwachter of diender is nooit ver weg en die strenge buurvrouw let ook goed op jou... Kun jij ongestraft jouw kattenkwaad uithalen? Ben jij snel en handig genoeg? Of word je toch betrapt? Het Zuiderzeemuseum biedt allerlei activiteiten voor het hele gezin.

Hoefsmid beslaat Fries paard

Op Eerste Pinksterdag, 9 juni, is hoefsmid Geert van der Werf uit Westwoud aanwezig om een Fries paard te beslaan, dat 4 nieuwe hoefijzers nodig heeft. Wil jij hier getuige van zijn? Vanaf 11.30 uur start de hoefsmid op het pleintje Hoorn in het buitenmuseum.

Thema 2019: Leven van de wind

In het buitenmuseum wordt het thema Leven van de wind – over het harde leven rond de Zuiderzee, zo’n honderd jaar geleden – onder andere in beeld gebracht door vissersvrouw Grietje. Grietje woont met haar vier kinderen én haar moeder in het huisje Leven op een kluitje in Zoutkamp. Kom binnen in dit roerige huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram! Beleef het leven van toen, ruik de geur van ‘s nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur. Kruip eens onder die prikkeldeken in de bedstee en… hoor ik daar nou oma snurken?

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt langs authentieke dorpspanden uit het Zuiderzeegebied en kennismaakt met de Zuiderzeecultuur. Zo kun je een touw slaan, een net breien, de dienstmeid helpen of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnen museum maak je kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland.