Knuffelhonden bewijzen hun dienst
donderdag 05 oktober 2017

Of honden die het mogelijk maken dat mensen met een handicap gewoon thuis kunnen blijven wonen. De hond haalt de post van de mat, kan het licht aandoen of geeft een waarschuwing als de bewoner iets overkomt. Daarnaast wordt de hond dan ook de beste vriend van het baasje.

Dit verhaal gaat over andere honden. De knuffelhond beschikt niet over specifieke kwaliteiten anders dan dat hij of zij van het rustige type is. De honden gaan op bezoek bij bewoners in zorgcentra. De eigenaar komt met zijn of haar hond gewoon gezellig op bezoek bij mensen die vaak eenzaam zijn, zelden bezoek ontvangen of in zichzelf gekeerd. En zie daar, zodra de hond binnen is komt de bewoner of zo u wilt cliënt opeens even in een andere wereld. Ze praten met de hond, aaien hem, of ze knuffelen de hond.

Het aardige van een hond is dat het zich niets aantrekt van de omgeving of iemand knap of lelijk is een ziekte heeft of een gebrek. Het maakt de hond niets uit. In Kennemerland (regio Haarlem), in het zuiden van de provincie Noord-Holland, heeft men al lange tijd ervaring met dit project. Fons Langemeijer zet zich, samen met andere vrijwilligers, in om de bezoeken te organiseren en nieuwe baasjes en hun hond te werven voor dit dankbare werk.

Het kost de hondenbezitters een uurtje van hun vrije tijd. De baas met hond zit nergens aan vast. Ze doen het vrijwillig en worden in overleg ingezet. Dit kan een uurtje per week of per maand zijn. Het maakt niet uit. Ieder bezoekje is welkom. Er staat geen vergoeding tegenover.

Ook Fons en zijn team doen dit geheel belangeloos. Hij wil dit project graag landelijk gaan uitrollen. Om te beginnen in omgeving Hoorn Noord-Holland wil deze groep de vleugels uitslaan. “Je ziet de mensen opleven, zegt Fons. Sommige cliënten barsten in snikken uit bij de gedachte aan hun eigen huisdier dat er niet meer is”. Hebt u een hond en bent u zo nu en dan een uurtje beschikbaar, meldt u aan via fonslangemeijer@planet.nl of 06-48705567.