Koningsdrama van Shakespeare
dinsdag 19 november 2019

Theatermakers Fred Delfgaauw en Ida van Dril laten zich in hun nieuwe, gezamenlijke voorstelling inspireren door de eeuwenoude legende van King Lear. Niet voor niets is dit sprookjesachtige koningsdrama één van de indrukwekkendste toneelstukken van William Shakespeare.

Het verhaal draait om de oude koning Lear die zijn rijk wil verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraagt hij hen hoeveel ze van hem houden. Twee dochters gaan tot het uiterste in hun ultieme liefdesverklaringen, maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. 
En dan is er nog de nar. Is hij de melancholieke commentator met droeve Pierrot-glimlach, of de grijnzende idioot die alles en iedereen door heeft? In een ingenieus netwerk van intriges, gebeurtenissen en omstandigheden smeedde Shakespeare alle verhaallijnen aan elkaar en construeerde zo een groots verhaal over ouders versus kinderen, loyaliteit versus verraad, hebzucht versus onbaatzuchtigheid.

Bovenal is het verhaal nog altijd akelig actueel: een wereld waar de nar koning is, de blinde ziet en liefde voorwaardelijk is. Een wereld waar de leugen regeert en alles wijkt voor macht. Wie heeft het hier eigenlijk voor het zeggen? De kinderen of de ouders? De leerling of de meester? De koning zegt: ‘Niets is wat het lijkt’. De nar: ‘Niets lijkt wat het is’.

Delfgaauw en Van Dril bewerkten het verhaal zo dat het met slechts twee acteurs gespeeld kan worden. Daarbij maken zij dankbaar gebruik van hun talent als poppenspelers. Delfgaauw won meerdere keren de Toneelpublieksprijs, en Herman van Veen zei ooit over hem: “Fred is een gezelschap in zijn eentje en wij, het publiek, zijn prettig verbaasd, gaan naar huis en als we thuiskomen zeggen we ‘Verrek, we zijn onze jas vergeten’”. Samen met Ida van Dril creëert hij met “King Lear” een unieke voorstelling die nog lang nazindert in het hoofd van de bezoeker. 

De voorstelling is te zien op vrijdag 22 november in Theater Het Postkantoor in Bovenkarspel.
Meer informatie en reserveren: www.hetpostkantoor.info of 0228-743910.