Leven in boekvorm
dinsdag 15 juni 2021

Het kan een nieuwe uitdaging zijn om je leven samen met iemand van de Werkgroep Levensboek (Humanitas) in boekvorm weer te geven. Voor familie, vrienden of gewoon voor jezelf. De werkgroep biedt die mogelijkheid en is op zoek naar mensen in West-Friesland die hun levensverhaal willen laten opschrijven. De ervaring leert dat er voor veel mensen een drempel is om hieraan te beginnen. Daarom volgt eerst een kennismakingsgesprek. Een soort aftasten en kijken of het klikt tussen schrijver en verteller en welke thema’s uit iemands leven de inhoud van het boek gaan bepalen. Vervolgens kan het schrijfproces beginnen.

Vertellend en schrijvend
Al vertellend en schrijvend wordt er samen teruggekeken op iemands leven. Soms denkt men dat dit alleen iets is voor mensen die aan het einde van hun leven zijn gekomen of spectaculaire levensgebeurtenissen hebben meegemaakt. Maar juist voor iedereen, ongeacht leeftijd of levenservaring kan dit een bijzondere ervaring zijn, getuige de voorbeelden van twee werkgroepleden.

Band van vertrouwen
Zo schreef Christiane Vreede een boek over het leven van een vrachtwagenchauffeur voor en na zijn herseninfarct. Hij wilde terugkijken op zijn arbeidzame leven en de periode na zijn herseninfarct, met de bedoeling zijn kinderen inzage in dat proces te geven. Marianne Huitinck schreef een boek over een nog jonge, ernstig zieke vrouw bij wie spirituele geaardheid centraal stond. Deze gave hielp haar bij de keuzes in haar leven. Zij vond het belangrijk dat dit boek er kwam voor haar kinderen. En inmiddels zijn al heel wat boeken geschreven door de vrijwillige schrijvers van Levensboek over de meest uiteenlopende onderwerpen. In alle gevallen ontstond er een bijzondere band van vertrouwen, waarbij alles gezegd mocht worden, maar niet alles hoefde te worden opgeschreven. Het resultaat was steeds weer uniek.

Informatie: Humanitas afdeling West-Friesland levensboek-wf.nl
T.06-13298308 of levensboekgroep@gmail.com