Mantelzorgers krijgen extra steun
maandag 16 oktober 2017

Daarom kunnen zij extra goedkoop huishoudelijke hulp aanvragen bij de gemeente. ‘Het is belangrijk dat mantelzorgers deze extra ondersteuning krijgen. Deze regeling is er speciaal voor hen. Kent u iemand die deze extra hulp kan gebruiken? Dan vragen wij u om hen op deze extra hulp te wijzen’, aldus regiowethouders Theo van Eijk (gemeente Hoorn) en Dorus Luyckx (gemeente Enkhuizen).

Mantelzorgers ontlasten. De situatie van elke mantelzorger is anders. Soms geven zij mantelzorg aan hun kind(eren) of hun partner thuis, soms aan familie of vrienden die ergens anders wonen. Extra hulp kan het voor de mantelzorger makkelijker maken om werk en zorgen voor jezelf en een ander vol te houden. Daarom is er de huishoudelijke hulp toelage. Op die manier blijft er voor mantelzorgers ook tijd over voor andere dingen. Deze extra hulp voor 36 uur per jaar (gemiddeld 3 uur in de maand) kan bij hun thuis of bij degene die zij verzorgen ingezet worden tegen een goedkoop tarief.

Wanneer extra hulp aanvragen?. Mantelzorgers die in de regio Westfriesland wonen en minimaal 3 maanden voor 8 uur per week mantelzorg verlenen, kunnen de huishoudelijke hulp toelage aanvragen. De extra hulp is in te zetten voor henzelf of degene die zij verzorgen en woont in de regio Westfriesland. Omdat elke situatie anders is, raden we u aan om altijd even contact te zoeken met het gebieds- of wijkteam. Zij helpen u verder. De huishoudelijke hulptoelage kan ook aangevraagd worden door inwoners die (extra) huishoudelijke hulp willen.

Hoe kunt u de extra huishoudelijke hulp aanvragen? Mantelzorgers kunnen de extra hulp aanvragen in de gemeente waar zij wonen. Op de website van uw gemeente vindt u meer informatie over het aanvragen. U heeft als aanvrager zelf in de hand wanneer de zorgaanbieder de extra hulp komt geven. 


De extra huishoudelijke hulp kost een mantelzorger €5,00 per uur. De rest van het tarief wordt betaald door de gemeente. Gratis extra hulp in Hoorn. In de gemeente Hoorn is de extra hulp voor mantelzorgers gratis.

Deelnemende zorgaanbieders. De extra hulp wordt verzorgd door zorgaanbieders waar de regio een contract mee heeft. De volgende zorgaanbieders werken mee met deze regeling: • Altijd Zorg Aanwezig (AZA) • De Nieuwe Zorg Thuis • HoMe thuishulp • Schoonmaakbedrijf Koster& Co, Miep • Pittig • Wilgaerden • Stichting Zorghulp Westfriesland/Hulpvaardig • HappyNurse. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente of de gebieds- of wijkteam in de buurt.