Masterclas Zuiderzee Museum
zondag 11 februari 2018

Leermeester Ineke van der Sommen, mandenvlechter in het museum, leert hen de fijne kneepjes van het ambacht. Tijdens deze tweedaagse workshop komen de diverse verschijningsvormen en mogelijkheden aan bod van de ronde mand, zoals vormen en functies, vlechttechnieken, en soorten en kleuren wilgenteen.

Twee dagen, twee manden. Deelnemers gaan op de eerste dag aan de slag met het vlechten van een ronde wilgen mand met greepjes en ze leren op deze dag verschillende vlechttechnieken. Er wordt gevlochten met wilgentenen, dit zijn de eenjarige twijgen van de amandelwilg. Deze laten zich door hun soepelheid gemakkelijk verwerken. Je kan de wilgentenen ongeschild (bruin) en geschild (wit) gebruiken waardoor randen kunnen ontstaan. Op de tweede dag maken ze een ronde mand met een hengsel.

Er wordt de mogelijkheid geboden om de Hollandse eer, het cordon het matten en/of de Franse eer te leren. Na afloop nemen de deelnemers niet alleen twee heel verschillende ronde manden mee naar huis, maar ook een stevige basiskennis om de diverse vormen en technieken van het mandvlechten verder te ontdekken. 

Op 17 en 18 februari in het Zuiderzee Museum. Kosten: € 125 inclusief basismaterialen, koffie, thee en entree museum. Inschrijven via de website van; Craftscouncil.nl Let op: deze masterclass is niet geschikt voor mensen met klachten aan handen of rug, omdat manden maken fysiek tamelijk zwaar is.