MuseumTV brengt Zuiderzee Museum in beeld
maandag 12 februari 2018

Door middel van video’s stimuleert het de nieuwsgierigheid naar kunst en erfgoed binnen bestaande en nieuwe doelgroepen. Inmiddels brengt het platform zo’n 100 musea in beeld, waaronder nu ook Studio ZZM in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen.

Studio ZZM is een project van het Zuiderzeemuseum, te zien in het binnenmuseum. In het buitenmuseum worden van april tot en met oktober demonstraties gegeven van traditionele ambachten. Denk daarbij aan touwslaan, zeilen maken, mandenvlechten, smeden en houtdraaien. In Studio ZZM werkt het Zuiderzeemuseum samen met een zestal internationale ontwerpers. Zij lieten zich inspireren door deze ambachten.

Vervolgens werken de ontwerpers samen met de ambachtsmensen van het museum om hun schetsen te realiseren. Elke ontwerper heeft zijn eigen studio en hierin is het resultaat te zien van de samenwerking tussen de ontwerpers en de ambachtsmensen. Zo ontwierp ontwerpstudio åbäke een boot met twee gezichten, de Faceboat. Het ene gezicht kijkt naar voren, het andere gezicht kijkt naar de bodem van de zee.

De Chinese ontwerpster Jing He ontwierp een gevlochten hobbelpaard. Deze ontwerpster vindt dat ambacht verschillende culturen kan samenbrengen. Daarom heeft ze bij de productie een combinatie van de Nederlandse en de Chinese manier van mandenvlechten toegepast. Maar je kunt ook zelf aan de slag in het museum in de Doe Het Zelf Studio. Honderden voorwerpen van moderne en ambachtelijke materialen vormen hier samen een bouwpakket waarmee de bezoeker zijn creativiteit de vrije loop kan laten. Bekijk de video over Studio ZZM in het Zuiderzeemuseum nu op MuseumTV.nl