Onderzoek naar een dorpje uit de Bronstijd in Grootebroek
zaterdag 28 april 2018

Hier verrijst in de loop van 2018 de nieuwbouwwijk ’Waterweide’, maar voordat de bouw begint krijgen archeologen eerst de gelegenheid om resten uit het verleden in de ondergrond te onderzoeken. Op het perceel zijn sporen gevonden van een dorpje uit de Bronstijd, ongeveer 3500 jaar geleden.

Omstreeks 1400 voor Chr. werden hier boerderijen gebouwd en akkers aangelegd. Net als nu moest de grond goed gedraineerd worden, daarom vinden we tientallen slootjes uit de Bronstijd. In deze slootjes bevindt zich het afval van de Westfriese bronstijdboeren zoals stukken aardewerk en vele dierenbotten.

De komende 2 weken wordt de bovengrond in rap tempo verwijderd en afgevoerd. De archeologen zijn dan nog druk bezig alle sporen in kaart te brengen, elke dag kan een terrein van wel 2.000 vierkante meter worden onderzocht! Het is elke dag weer spannend wat er wordt aangetroffen. In het zuiden langs de provinciale weg zijn twee boerderijen gevonden en verder noordelijk komen tientallen kleine ronde structuren voor, die als opslagplaats hebben gediend. Het geheel ligt in een fraaie verkaveling die door de slootjes duidelijk zichtbaar wordt. We hopen de komende dagen nog meer boerderijen te vinden, maar ook een grafheuvel kan zomaar in de verkaveling opduiken. In de eerste twee weken van mei is er voor het publiek de gelegenheid mee te graven met de archeologen.