Open Monumentendag 2021
dinsdag 24 augustus 2021

Vanaf 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom in alle hieronder omschreven monumenten. Het is natuurlijk wel allemaal afhankelijk wat de RIVM-regels zijn op 12 september, maar laten van het positieve uitgaan. Het thema van Open Monumentendag 2021 is; “Mijn huis is jouw huis”, nu klinkt dit erg gastvrij natuurlijk. Het is immers niet altijd zo dat je zomaar ergens binnen kunt wandelen. Alle opengestelde monumenten in de gemeente Stedebroec zullen dit jaar dan ook gratis te bezichtigen zijn.

Vereenigingsgebouw Bovenkarspel
Dit jaar strijken wij neer in het vereenigingsgebouw in Bovenkarspel, ook een pand met behoorlijke historie. Wist u bijvoorbeeld dat dit gebouw een school is geweest? Recentelijk hebben er aan de Zesstedenweg en de Hoofdstraat in Stedebroec enkele archeologische opgravingen plaatsgevonden. De opgraving in Grootebroek waar voorheen herberg “de gekroonde zwaan” stond, is nu inmiddels afgerond en is er een zeer fraaie publieksfolder gedrukt. Tijdens de open monumentendag zal het eerste exemplaar van deze folder worden uitgereikt aan wethouder Bart Nootebos en aan de bezoekers.

Molen CERES
Bij de molen kunt u kijken wat de vorderingen zijn van de restauratie na de verschrikkelijk Nieuwjaarsbrand. Dit biedt u een mooie gelegenheid om de deels nieuwe constructie van dichtbij te bekijken. Kinderen kunnen zelf meel maken met maalsteen, van het meel worden natuurlijk pannenkoekjes gebakken, hoe leuk is dat. Tijdens het malen legt de molenaar uit een nou eigenlijk allemaal doet. Een molenaar ben je heus niet zomaar, daar komt heel veel bij kijken. Bij de Zorgbrasserie kunt u neerstrijken voor een overheerlijk kopje koffie en ze hebben deze dag speciaal heerlijk gebak voor u in petto, dit wordt dus genieten bij de molen.

Bij het clubhuis van oud Stedebroec is er deze dag ook van alles te doen. De bibliotheek op de bovenverdieping is nog verder uitgebreid, hier kunt u allerlei boeken raadplegen die te maken hebben met Stedebroec en West-Friesland. In de stijlkamers kunt u verhalen horen hoe het er in het verleden aan toe ging. Ook zijn er diverse activiteiten zoals breien, kantklossen en allerlei andere technieken wat betreft handwerken zullen worden gedemonstreerd.

Er zijn nog veel meer activiteiten zie www.openmonumentendag.nl