Opera Meets Jazz
maandag 31 december 2018

Uitgevoerd door Mike del Ferro Trio en Claron McFadden, begeleid door musici van het Metropole Orkest. Pianist Mike del Ferro en de fenomenale sopraan Claron McFadden kennen elkaar al jaren maar zijn nu voor het eerst samen te horen in de Nederlandse theaters met een bijzondere reeks nieuwjaarsconcerten. Ze vertolken onder begeleiding van musici van het Metropole Orkest, waaronder strijkers, blazers en een harpist, het belcanto repertoire, Napolitaanse liederen en aria’s in een eigentijdse setting. 

Mike del Ferro kreeg het idee om opera en jazz te combineren. Dat wil zeggen: jazz en het klassieke Italiaanse operarepertoire. Als zoon van de Amerikaans-Nederlandse tenor Leonardo del Ferro stond zijn jeugd in het teken van deze muziek. Del Ferro: “Als kind hoorde ik mijn vader het overal zingen, thuis, bij concerten maar ook met vrienden in restaurants. Overal Belcanto! “ Zelf koos del Ferro voor de (jazz) piano en besloot zich daar volledig op toe te leggen. Zijn enorme liefde voor opera en klassieke muziek heft hij altijd behouden. Zo kwam del Ferro op het idee om opera repertoire te arrangeren voor zijn eigen trio waarmee hij twee albums uitbracht: Plays Belcanto en Opera Meets Jazz, featuring Toots Thielemans en Richard Galliano. 
Samenwerking met het Metropole Orkest en Clarron McFadden. 

Deze nieuwe muziek bleef niet onopgemerkt en er ontstond een samenwerking met het Metropole Orkest. Del Ferro: Toen het Metropole Orkest dit project onder de aandacht kreeg vonden zij het juist te gek om ook die stukken te bewerken maar dan voor het orkest en vocalist. Zo kwamen we uit op Claron McFadden want zij is de enige die ik ken in de wereld die zowel fantastisch jazz als opera kan zingen. In 2016 volgde het album “Italian Opera Meets Jazz” met Claron McFadden en het Metro0pole Orkest o.l.v. dirigent Jules Buckley. 

Het repertoire bestaat uit bekende Italiaanse opera aria’s zoals Verdi’s ‘La donna é mobile, uit Rigoletto, Puccini’s ‘E lucevan le Stelle ‘ uit Tosca en verschillende Napolitaanse liederen. Del Ferro: Bij het maken van de nieuwe arrangementen is gehandeld uit diep respect voor het origineel. Toch kan de operaliefhebber dit Belcanto repertoire nu wel op een andere manier beleven. En voor de jazzkenners is het harmonisch en ritmisch heel interessant door de invalshoek van de bewerkingen. 

Het ‘Opera Meets Jazz’project is Mike del Ferro altijd blijven achtervolgen in zijn carrière, hij treedt hiermee op voer de hele wereld. Nu is het tijd om de nederlandse theaters te bespelen met een reeks prachtige nieuwjaarsconcerten! ‘New Belcanto’: Opera Meets Jazz, is op zaterdag 5 januari om 20.15 uur te zien in Schouwburg het Park. Kaarten zijn te koop via de Nationale Theaterkassa of via www.hetpark.nl