Oudjaarsconcert Hoorns Byzantijns Mannenkoor in Venhuizen
maandag 23 december 2019

De gezangen van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor worden zo authentiek mogelijk vertolkt, net zo als ze in de Oosters Orthodoxe kerken en kloosters ook nu nog klinken. Maar het koor beperkt zich hiertoe niet. Het koor brengt een aantal Russische en Oekraïense volksliederen waarin de Kozakken, moedertje Wolga of de heimwee naar het vaderland weerklinkt. 

Het HBM dat niet specifiek kerkelijk gebonden is – brengt Slavisch-Byzantijnse kerkmuziek in de monastieke (= klooster) stijl. Het zijn soms de “eenvoudige” melodieën zoals deze door de monniken in de kloosters worden gezongen, maar ook de prachtige vierstemmige composities staan op het repertoire. 
In alle gevallen komt de diepte van de Russische spiritualiteit tot uiting in de liederen die a capella worden gezongen, want de regel is dat alleen wat God geschapen heeft (de menselijke stem) de gebeden en gezangen mag vertolken.

De muziek van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor brengt het publiek in de sfeer van eeuwenoude iconen en kathedralen met priesters die in ceremoniële gewaden de Orthodoxe diensten leiden. 
Meer en meer spreekt deze muziek de mensen in de westerse wereld aan omdat de harmonieën ons vertrouwd in de oren klinken, de klankcombinaties soms verrassend zijn en zeer aangenaam zijn om naar te luisteren.
Naast het uitgebreide kerkelijk repertoire vertolkt het Hoorns Byzantijns Mannenkoor ook authentieke Russische en Oekraïense volksliederen. 

Bij dit concert staat - behalve de Russisch Orthodoxe kerkmuziek - deze volkszang op het programma. Het publiek maakt zo met beide aspecten van deze muziek kennis. Plaats: De Triangel, N-H Kerk, Kerkweg 113, Venhuizen. Zondag 29 december 2019 . Tijd: 15.30 uur. Entree: € 12,50 kinderen tot 16 jaar € 6,50 , incl. pauzedrankje. Reserveren: www.triangel-venhuizen.nl of 0228 – 542129.