Primeur voor Jozefschool Venhuizen
dinsdag 04 juli 2017

Hij deed dit aan aan leraar Sjaak Laan van de Jozefschool. In de envelop zit een alcohol-nee contract met een brief en tips voor ouders. De Groep 8 brievenactie wordt al jaren in de provincie Gelderland succesvol verspreid onder groep 8 leerlingen van basisscholen. Doel van de actie is het weerbaar maken van kinderen in het omgaan met drank. Het project ‘In control of Alcohol en Drugs’ heeft dit goede voorbeeld naar Noord-Holland Noord gehaald.

De Jozefschool in Venhuizen heeft na een gesprek met jeugdverpleegkundige Jette Duijn als eerste school in Westfriesland aangegeven de actie in te willen zetten. Voortgezet onderwijs, hét moment voor alcoholgesprek
Alle kinderen in groep 8 van de Jozefschool krijgen een envelop mee naar huis. In deze envelop zit een brief voor de ouders. Hierin wordt uitgelegd waarom de overgang naar het voortgezet onderwijs hét moment is om in gesprek te gaan met hun kind over de risico’s en gevolgen van alcohol. 

Tips voor ouders. De ouders krijgen ook praktische tips om het onderwerp bespreekbaar te maken. Zij hebben namelijk veel meer invloed op het drinkgedrag van hun kinderen dan ze zelf denken. Vooral bij het uitstellen van de leeftijd waarop hun kinderen gaan drinken spelen ouders een belangrijke rol.

Alcohol-nee contract. Daarnaast zit in de envelop het alcohol-nee contract. Hiermee kunnen ouders laagdrempelig met hun kind de afspraak maken om geen alcohol te gebruiken. Eenmaal begonnen betekent vaak dat jongeren meer en vaker alcohol drinken. 

Weerbaar naar Voortgezet onderwijs. Wethouder te Grotenhuis vindt het inzetten van deze actie in groep 8 een goed moment om met kinderen in gesprek te gaan over het drinken van alcohol. “Er gaat veel veranderen na dit schooljaar. De brievenactie draagt eraan bij dat kinderen na 8 jaar basisschool weerbaar richting het voortgezet onderwijs gaan. Hopelijk volgen meer scholen dit initiatief van de Jozefschool Venhuizen!”

In control of Alcohol en Drugs. Sinds 2007 werken de gemeenten in Noord-Holland Noord samen in het kader van alcoholmatiging bij de jeugd. De aanpak voor de komende jaren is vastgelegd in het programma ‘In control of Alcohol en Drugs’. De West-Friese gemeenten hebben op basis van dit programma een gezamenlijk uitvoeringsplan vastgesteld waarin ook ruimte is voor een lokale aanpak. De brievenactie voor groep 8 is een van de acties uit het programma In control of Alcohol en Drugs.