Regionaal meldpunt vanaf 1 januari actief
maandag 13 januari 2020

Het kan zijn dat mensen een gevaar vormen voor zichzelf of anderen door een psychiatrische aandoening of verslaving. Soms is dan verplichte geestelijke gezondheidszorg nodig. Vaak signaleert iemand anders in zijn of haar omgeving dat er iets aan de hand is, maar weet niet waar die zorgen neer te leggen. Dan kan vanaf 2020 bij dit meldpunt. De regiogemeenten hebben het meldpunt bij GGD Hollands Noorden belegd. 

Nieuwe wet
Het nieuwe meldpunt hoort bij de uitvoering van de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) die op 1 januari 2020 in is gegaan. De wet vervangt de oude wet voor gedwongen opname (BopZ). In de nieuwe wet is beter geregeld dat de betrokkene en zijn familie inspraak hebben in de behandeling en de nazorg. De nieuwe wet geeft een grotere rol aan familieleden die melding doen. Er kan daardoor bijvoorbeeld ook los van het GGD-advies zorg worden gevraagd. De Wvggz maakt het tevens mogelijk dat de verplichte behandelingen ook thuis of zonder opname in een kliniek plaatsvinden. Verplichte GGZ is en blijft een uiterste redmiddel als het niet anders kan. 

Wat betekent dit meldpunt voor inwoners? 
Familieleden of buren merken vaak als eerste dat er iets met iemand niet goed gaat en een gevaar vormt voor zichzelf of anderen. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen. Het meldpunt werkt samen met zorgaanbieders, politie, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving aan een oplossing. 

Wat wordt er met een melding gedaan? 
Na een melding onderzoekt de GGD in opdracht van de gemeente of en welke hulp nodig is. Dit gebeurt middels een verkennend onderzoek. Een psychiater maakt een afweging of de betrokkene een gevaar vormt voor zichzelf of anderen en of een psychische stoornis daarbij een rol speelt. Als hulp nodig is, zal de betrokkene eerst hulp op vrijwillige basis aangeboden worden. Alleen als het niet anders kan, wordt verplichte zorg aangevraagd. Dan vraagt de GGD de officier van justitie om een zorgmachtiging aan te vragen. De rechter beslist uiteindelijk of verplichte zorg wordt ingezet. Verplichte zorg wil niet zeggen dat betrokkene altijd wordt opgenomen; het kan ook zijn dat de verplichte zorg thuis wordt ingezet. 

Wat gebeurt er als acuut gevaar dreigt?
In geval van een crisis, belt u 112. Het kan ook zijn dat iemand in crisis raakt en verplichte zorg nodig heeft. Verplichte zorg kan dan onmiddellijk worden ingezet door middel van een crisismaatregel. Deze crisismaatregel wordt door de burgemeester genomen op basis van een medische verklaring van een psychiater. Wilt u meer informatie: dan kunt u bellen met telefoonnummer: 088-0100521 van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 – 17.00 uur of mail naar bereikbaarheidsdienst@ggdhn.nl