Track Day
dinsdag 15 juni 2021

Samenwerken, creatief zijn en kennismaken met duurzame technologie en mobiliteit. Door zelf een kitcar te bouwen, onderhouden, af te werken en rijklaar te maken. Het raceteam van het Martinuscollege in Grootebroek neemt deze uitdaging op zich en doet mee aan de Greenpower ERA cup, een challenge tussen scholen. Op vrijdag 18 juni 2021, track day, gaan zij, en deelnemers van vier andere scholen, met kitcars rijden op het terrein van het Martinuscollege.

Bouwpakket
Het te maken voertuig, een kitcar, is als bouwpakket aangeschaft en bestaat uit een frame, aandrijving en accu’s. Ariëlle Loonstra en Etiënne Boots uit havo 5 en Reno Peerdeman en Jasper Schouten uit vmbo 4 hebben hard gewerkt om hier een voertuig van te maken wat geschikt is om mee te racen. Het doel? Binnen een uur een zo groot mogelijke afstand afleggen.

Leren van elkaar
“Een mooie kennismaking met met duurzame technologie en mobiliteit”, noemt leraar techniek Jerry Okel deze Challenge. “Het voertuig moet zo efficiënt mogelijk worden gebouwd en hierbij komen aspecten zoals wrijving, elektriciteit, mechanica, aerodynamica en ook samenwerking aan bod. Omdat elk teamlid zijn eigen expertise inbrengt, leren de leerlingen veel van elkaar”. De vier eindexamenleerlingen komen hier speciaal voor terug; allemaal willen ze graag nog even rijden in ‘hun’ auto. Voor de track day moet er nog wel wat gebeuren; ook dat gaan ze nog in hun vakantie doen.

Racen
Vrijdag 18 juni is het zover. Tijdens de track day racen de nieuwe kitcars (en de ‘oude’ greenpower auto’s) tegen elkaar op het schoolterrein van het Martinuscollege. Een spannende dag voor de deelnemers van het Martinuscollege zegt Okel:. “Het is heel leuk voor de leerlingen dat ze toch nog kunnen rijden met hun auto en dan ook nog eens ‘tegen’ andere scholen, maar uiteindelijk is de uitdaging en het plezier nog belangrijker dan winnen”.