Trekzakfestival
vrijdag 19 juli 2019

Want voor de 15e keer wordt rond de havens van de Haringstad het jaarlijks Trekzakfestival georganiseerd. En ieder jaar was het een groot succes! Ook deze keer, worden meer dan 100 muzikanten uit het hele land  (of daarbuiten) verwacht.  

“En dan hebben we de dansgroepen nog niet meegeteld!” aldus Annet Visser, die de lijst met aanmeldingen zorgvuldig bijhoudt. Al vele jaren komen de Westfriese volksdansers uit Wijdenes en de Blokkerder Dansgroep het evenement versterken en met veel plezier.

Haar echtgenoot André Visser vormt samen met Dick Morriën (beide in de organisatie) Jan Mol en Paul Koppes het kwartet Reuring, dat vanaf rond 3 uur het terras van het station zullen opvrolijken. “We hebben al op veel plekken in Enkhuizen onze basis gehad,” vertelt Tejo Teunen, 

“maar hier in het restaurant van het station?  Dít is een geweldige plek!” Vanaf het station gaan de trekzakmuzikanten rond 1 uur het havengebied in en blijven tot 5 uur daar muziek maken. Soms waaieren ze ook uit naar de binnenstad. Rond 5 uur is nog een groepsfoto gepland op de dijk bij Het Vuurtje, want aan een lustrum moet je toch ook een herinnering over houden. 

Daarna staat er voor liefhebbers een gezamenlijke maaltijd op het programma, waarbij onze stadstroubadour Ad Goossens voor de muzikale omlijsting zorgt. “Het is voor deze organisatie de 15e, maar ook de laatste keer,” vertelt Annie Morriën, “maar er zijn al mensen die zich hebben aangemeld om het festival voort te willen zetten. Daar zijn we heel blij mee! Want als muzikanten van Texel en Terschelling tot aan Kerkrade en Maastricht naar onze stad willen komen om er vrijuit te kunnen spelen, dan moet je zulke enthousiastelingen in Enkhuizen toch een open podium blijven bieden. Onze havens zijn een prachtige locatie voor die muzikanten. Trekzakken en matrozen en de zee, die horen bij elkaar”. Rond 5 uur wordt er bij het Vuurtje een groepsfoto gemaakt van alle muzikanten. Bovendien is er ’s avonds in de vertrekhal van het station ook nog een concert van het Ad Hoc Orkest. Dus net als alle andere jaren, wordt het ook nu weer een festival dat je niet mag missen. Voor inlichtingen: a.visser9@quicknet.nl