Verhalen en foto’s over echte winters
maandag 16 november 2020

Voor de invulling van de nieuwe tentoonstelling over “echte winters”, die gedurende de wintermaanden van 2021 – 2022 te zien zal zijn, is het Zuiderzeemuseum op zoek naar warme herinneringen aan koude winters. Herinner jij je nog die ene winter, waarin het kruiend ijs langs de oevers van het IJsselmeer omhoog kroop? Of die gure januaridag waarop je de schaatsen onderbond om een toch te maken op natuurijs? Of weet jij zelfs die strenge winter nog waarin je met de auto over het ijs kon rijden?

Inwoners uit de regio Enkhuizen en omstreken wordt gevraagd herinneringen, persoonlijke ervaringen, foto’s en filmbeelden te delen via mijnzuiderzee.nl

Samen schetsen hun bijdragen een tijdsbeeld van de sfeer en beleving van ‘echte’ winters in de twintigste eeuw. De verhalen krijgen een blijvende plek op het online verhalen platform mijnzuiderzee.nl en zijn in digitale vorm in de Wintertentoonstelling te zien. Verhalen en foto’s die voor 1 maart 2021 worden gedeeld, maken kans op min deze tentoonstelling extra uitgelicht te worden. Zo zullen de bijdragen de bestaande collectie van het Zuiderzeemuseum blijvend ondersteunen en verrijken. Met het participatieproject wil het museum meer binding creëren met zijn inwoners uit de directe omgeving.

De winters in Nederland zijn niet meer wat ze zijn geweest. Vroor vroeger de voormalige Zuiderzee met enige regelmaat dicht, zo is het IJsselmeer tegenwoordig alleen bij hoge uitzondering bedekt met een stevige laag ijs. Door de opwarmende aarde verwachten meteorologen dat strenge winters zeldzamer worden. Deel jouw herinneringen aan ijsbloemen, kruiend ijs en ondergesneeuwde auto’s. Stuur foto’s in van hoe jij vroeger de deur uit ging toen het sneeuwde of vroor en van wat je nu draagt in de winter. Schrijf over de oversteek Enkhuizen – Stavoren en het souvenir dat je toen kocht. En ga in je fotoalbum op zoek naar een mooie foto van een schaatstocht op natuurijs. Het Zuiderzeemuseum is nieuwsgierig naar deze verhalen en foto’s.

Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12, Enkhuizen.