VOC Weken
dinsdag 03 oktober 2017

Het staat centraal tijdens de VOC Weken in Enkhuizen. Er zijn tal van activiteiten en rondleidingen voor jong en oud. Op zondag 8 en 15 oktober is de Librije geopend van 12.00-17.00 uur. Elk uur vindt er een rondleiding onder leiding van een ervaren gids plaats.

Nederland kent nog maar één zeventiende-eeuwse stadsbibliotheek die bewaard is gebleven op haar oorspronkelijke locatie. Dat is de librije van Enkhuizen. Deze historische openbare bibliotheek heeft haar eigen unieke karakter behouden. In de librije bij het zuiderportaal van de Westerkerk waant u zich in de Gouden Eeuw.

Een kookmiddag op 11 oktober voor kinderen in Restaurant de Compagnie waarin het eten uit de gouden eeuw centraal staat. Maak kennis met de “vergeten groenten” uit die tijd. Te denken valt aan een echte VOC taart. Deze middag is er een spreker in VOC kostuum die de kinderen een mooi verhaal vertelt over de VOC tijd en wat Enkhuizen hiermee te maken heeft gehad. De middag is van 14.00 tot 16.30 uur. De kosten bedragen € 7,50 per kind. Aanmelden is mogelijk via evenementen@brouwerijdewerf.nl

Op 11 oktober wordt er ook een VOC lezing verzorgd door Erik Odegard. Odegard heeft geschiedenis gestudeerd in Leiden en is daar in 2012 afgestudeerd. De lezing wordt aangeboden door vereniging Oud Enkhuizen. Locatie: Zuiderkerk. Aanvang lezing: 20.30 uur.

Bij het Nationaal Archief in Den Haag is momenteel de tentoonstelling ‘De wereld van de VOC’ te zien. De bezoeker wordt op ontdekkingsreis meegenomen langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar geschiedenis. Kosten deelname: € 20,- voor leden van Oud Enkhuizen, € 35,- p.p. voor niet leden. Op zaterdag 14 oktober.

Dagelijks van 16 t/m 20 oktober zijn er vanaf De Waag rondleidingen voor schoolkinderen uit groep 7 en 8 door het historische centrum van Enkhuizen. De rondwandeling vindt plaats onder leiding van de gidsen van Oud Enkhuizen. Meer info op www.enkhuizen.nl