Wereldvismigratiedag bij Zuiderzeemuseum
dinsdag 17 april 2018

Programma Wereldvismigratiedag. De vismigratiedag in Enkhuizen is opgezet als een kijk en doe markt met activiteiten voor jong en oud. Bezoekers kunnen het visspel spelen, een dijk beklimmen (springkussen), echte vissen bekijken of het IJsselmeergebied ervaren in virtual reality-tv. Ontmoet Stella Stekelbaars en vraag haar hoe het is om als vis zo’n lange reis te maken en welke obstakels zij tegenkomt.

Ook kan het sluisspel worden gespeeld en het mooiste visje worden getekend. Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn aanwezig om alles te vertellen over de vismigratie en de versterkingswerkzaamheden aan de Houtribdijk. Tip: maak er een echt dagje uit van door het te combineren met een bezoek aan het Zuiderzeemuseum, inclusief vaartochtje met de museumveerboot over het IJsselmeer. 

Wereldvismigratiedag. Dijken, dammen, stuwen en gemalen vormen een barrière voor de vis die in verschillende levensstadia andere gebieden nodig heeft. Tijdens World Fish Migration Day worden er wereldwijd honderden activiteiten georganiseerd om te vieren dat vissen steeds beter hun natuurlijke trekroutes kunnen volgen. Daardoor krijgen we een meer gevarieerde visgemeenschap en een betere ecologische waterkwaliteit. Ook andere dieren zoals de zeearend en de otter profiteren hiervan. 

Meer informatie over vismigratiedag. Bezoekers aan de vismigratiedag die met de auto komen, kunnen gebruik maken van het parkeerterrein van het Zuiderzeemuseum. Het programma en meer informatie over vismigratie is ook te vinden op de pagina Ruim baan voor vis en de website World Fish Migration Day. Het bezoeken van de vismigratiedag is gratis; aan een bezoek aan het Zuiderzeemuseum zijn kosten verbonden. Ook op de Afsluitdijk wordt een publieksevenement gehouden, waarbij de vismigratierivier centraal staat.