Werkzaamheden Gasunie in Oosterblokker
zondag 18 april 2021

 

Dinsdagmiddag 6 april werd het dorp Oosterblokker opgeschrikt door een incident waarbij een leiding van N.V. Nederlandse Gasunie inwendig beschadigd raakte bij werkzaamheden. Hierdoor moest er een leidingdeel drukloos gemaakt worden door het in de leiding aanwezige gas per direct af te blazen. Dit afblazen ging gepaard met een krachtig geluid en mogelijk de verspreiding van het typische ‘gasluchtje’.

Incident 6 april
Bij het incident is een veiligheidsprotocol in werking getreden waarbij – naast het afblazen – uit voorzorg iedereen binnen een afstand van vijfhonderd meter in veiligheid gebracht moest worden. Dit betrof tweehonderdveertig adressen in het dorp Oosterblokker. Inwoners zijn gevraagd tijdelijk hun woning / bedrijf te verlaten. Gelukkig was de situatie snel onder controle zodat bewoners weer konden terugkeren naar hun woning. Dat neemt niet weg dat Gasunie de omgeving een ongemakkelijk moment heeft bezorgd. Dat spijt Gasunie zeer en daarvoor heeft ze op 8 april middels een kaart haar welgemeende excuses voor aangeboden aan de bewoners van de geëvacueerde adressen.

Werkzaamheden t/m juni: vaker afblazen
Gasunie snapt dat het incident grote impact heeft gehad op de omgeving en dat de huidige werkzaamheden met aandacht worden gevolgd en bekeken. Omdat de werkzaamheden nog tot en met juni voortduren, wil Gasunie graag in breder verband melden dat er de komende tijd gepland, maar ook ongepland zal worden afgeblazen. Het afblazen van gas is een standaardprocedure bij dergelijke werkzaamheden waarover zo’n tweehonderd omwonenden en de hulpverleningsdiensten op 22 maart per brief zijn geïnformeerd. Gasunie zal het afblazen zo veel mogelijk uitvoeren bij haar locatie in Zwaag, maar sluit niet uit dat er af en toe kleine hoeveelheden restgas kortstondig worden afgeblazen bij de werklocatie in Oosterblokker. De eerstvolgende afblaasmomenten staan gepland voor 12 april en 11 mei. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden, kan het afblazen een tot enkele dagen eerder of later plaatsvinden.

Onderzoek
Hoe de beschadiging precies tot stand is gekomen, onderzoekt Gasunie nog. Het onderzoek kan enkele maanden duren. De resultaten van het onderzoek zullen in overleg tussen de gemeente en Gasunie met de omgeving en de raad worden gedeeld.

Meer informatie
Wanneer u als omwonende vragen heeft over de werkzaamheden, de gasleiding of het incident kunt u deze stellen per e-mail via omgevingsloket@gasunie.nl of door te bellen naar 050 521 1800.