Wie was Maria Magdalena..
vrijdag 12 november 2021

Wie was Maria Magdalena? Na zoveel eeuwen is de waarheid moeilijk te achterhalen. Kunstenaars zoals Jan van Scorel, Donatello, Titiaan, Caravaggio en Rembrandt hebben haar op zeer uiteenlopende manieren afgebeeld: als rijk geklede courtisane, met een zalfpot bijvoorbeeld.

Verschillende figuren uit het Nieuwe Testament
Of als een berouwvolle, vrijwel naakte zondares, of met haar lichaam slechts verhuld door haar lange haar. De Maria Magdalena die we menen te kennen uit de bijbel is eigenlijk een samenvoeging van verschillende figuren uit het Nieuwe Testament, zoals de zuster van Martha en Lazarus (Lucas 10) en de vrouw aan wie de verrezen Christus allereerst verscheen (Marcus 16). Middeleeuwse legendes vertellen ook dat Maria Magdalena na de kruisiging naar Frankrijk reisde, waar ze de rest van haar dagen als kluizenaar boete deed in de Provence. Deze lezing zal de verschillende verhalen vergelijken en illustreren met behulp van gepassioneerde, maar ook zwoele afbeeldingen van deze ‘andere Maria’ in de westerse kunst.
Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze is als docent werkzaam geweest aan de universiteiten van Leicester, Manchester en St Andrews, en ze is momenteel freelance onderzoeker. Ze heeft veel gepubliceerd en geeft lezingen in binnen- en buitenland.
De toegang is gratis, inloop vanaf 19.30 uur. Na afloop kunnen we napraten onder het genot van een drankje. We zijn verplicht u te controleren op de QR-code


U bent van harte welkom in de protestantse kerk: Raadhuisplein 24 in Hoogkarspel.