Workshop eenzaamheid
zondag 24 september 2017

Mariska van der Zee is 'specialist eenzaamheid'. Ze onderwijst een aanpak als oplossing voor langdurige eenzaamheid. Mariska: “Je kunt langdurige eenzaamheid oplossen door eerst weer lekker in je vel te raken. Vervolgens maak je zelf de contacten die bij je passen. Op eigen kracht en met steun waar nodig. Dat is het uitgangspunt van een specialist eenzaamheid.”

Bij eenzaamheid denkt iedereen aan ouderen of mensen die alleen zijn. Het is echter veel complexer. Volgens Amerikaans onderzoekster Holt Lunstad is eenzaamheid in 2030 wereldwijd het grootste gezondheidsthema. In Nederland ervaart 40% van de 18-plussers in meer of mindere mate het gevoel van eenzaam zijn, er niet bij horen.

Grotere kans op vroegtijdig overlijden. De gevolgen van eenzaamheid zijn net zo erg als stevig roken of drinken. Uit onderzoek blijkt dat langdurige eenzaamheid een grotere kans geeft op vroegtijdig overlijden. Langdurige eenzaamheid veroorzaakt een verandering in de hersenen, in het functioneren. Je ervaart minder grip op het leven, je kunt bijvoorbeeld moeilijker beslissen. En je ervaart op den duur steeds minder plezier in contact. Ook is er sprake van een voortdurend verhoogd stressniveau. Wel even aanmelden per mail. De entree is gratis.

Wil je meer weten over eenzaamheid en wat je eraan kunt doen? Meld je dan aan voor de workshop via e-mail naar mvdz@welwonen.nu