Zwerfboekenstation OBS De Tweemaster is geopend
zaterdag 27 maart 2021

In eerste instantie alleen voor de kinderen van de school, maar inmiddels is het station, bij droog weer, ook geopend voor andere kinderen in Enkhuizen. We vinden het namelijk belangrijk dat alle kinderen toegang hebben tot het lezen van boeken.

'Op school merkten we dat veel kinderen geen gebruik maken van de bibliotheek. Voor veel ouders is het net even te ver. Dat is jammer, want kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bieb. Om er toch voor te zorgen dat kinderen thuis de beschikking hebben over fijne boeken zijn we zelf een zwerfboekenstation gestart. Vanuit stichting Kinderzwerfboek hebben we een startpakket met prachtige boeken ontvangen. Daarnaast hebben we ook boeken van Zwerfstation Esther's minibieb gekregen voor de midden- en bovenbouw leerlingen. En zo vullen we de kar steeds met nieuwe boeken.
Omdat we geen station buiten op het plein kunnen laten staan hebben we bedacht om er boeken in een bolderkar te verzamelen. Bij droog weer zetten we de kar op maandag t/m vrijdag buiten op het schoolplein aan de Raamstraat.'

Zwerfboeken zijn van alle kinderen! Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, laat je het weer verder zwerven. Zwerfboeken zijn te herkennen aan stickers op de voorkant van het boek. Op die sticker staat: Neem me mee! Je mag het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als je het uit hebt, laat het dan weer zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen.

Stichting Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om in hun vrije tijd boeken te lezen, want lezen is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Je hebt je hele brein nodig om te lezen: waarneming, taal, redeneren, geheugen, aandacht en vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Lezen prikkelt de verbeelding. Je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar het belangrijkste: lezen is vooral erg leuk en ontspannend.