Oud Hoorn toont opvallende stadsgezichten
dinsdag 06 februari 2018

En die collectie geeft toch een boeiend en vooral gevarieerd beeld van de Hoornse bevolking. De schilderijen voor deze expositie zijn in bruikleen verkregen van of de kunstenaar of van de geportretteerde. De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes: dinsdag en donderdag van 10-16 en op zaterdag van 10-14 uur.

Het liefst had de expositiecommissie van Oud Hoorn alleen markante koppen geëxposeerd van overleden straatfiguren. Maar dat bleek een onhaalbare kaart. Het is nu een mix geworden, waarbij nog levende bekende ‘stadsgezichten’ de boventoon voeren. Toch hangen bij Oud Hoorn nu ook portretten van overleden mensen, die bekend zijn geweest in Hoorn. Bijvoorbeeld een portret van Geert Holle, de schrijver van het jongensboek ‘Hoorn voor den Prins’.

Net zoals het portret van zijn echtgenote Ida Holle-Bakker getekend door Gerard Lückens, die in het allereerste bestuur van de Vereniging Oud Hoorn (1917) zat. Adriaan Volkers tekende in houtskool een schitterend portret van de kolenhandelaar Jonkman (uit de Pakhuisstraat). En diezelfde Volkers tekende in potlood de markante kop van Peuki Snel, die de weggeworpen peuken van straat opraapte om daar nieuwe rookwaar van te draaien. Jan Wortel en Greetje Berkenveld zijn ook in portret te zien.

Maar ook zijn bij Oud Hoorn ‘levende stadsgezichten’ te zien, zoals van postbode Jeltje de Jong-Hebkema, voormalige schouwburgdirecteur Rob Weber, kunstenaar JChristiaan Heydenrijk, orthodontist Leo Melcherts en creatieve duizendpoot Hanneke Emens. In zwart-wit ook een foto van Pierre Janssens; in kleur een schilderij van zijn partner Ine Bertens. Kunstenares Thea van Lier leende voor de expositie een kleimodel van het hoofd van Oud Hoorn-oprichter Johan C. Kerkmeijer uit. Ook op de expositie zijn van haar hand een positief en negatief model te zien van de bronzen plaquette die ter herinnering aan het werk van de verzetsvrouwen Aaf Dell en Dieuw van Vliet is aangebracht op een pand aan het Grote Oost.