Denk om de ouderen
woensdag 08 april 2020

Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook dat ze praktische hulp missen. Als een persoonlijk bezoekje er niet in zit, laat toch van je horen. Of misschien juist wat vaker. De handen uit de mouwen steken kan alsnog. Even bellen of een kaartjes sturen, een klein gebaar doe heel veel en contact houden is heel belangrijk. Denk ook eens aan online een spelletje doen, foto’s delen. Samen tv kijken met de telefoon aan het oor. Een bloemetje sturen of een hapje eten laten bezorgen. Laat zien wat je doet om wel sociaal contact te houden als je niet op bezoek kunt gaan, post dit op social media #eentegeneenzaamheid! 

Het coronavirus kan niet gestopt worden maar de eenzaamheidsvirus wel. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt. Er zijn speciale telefoonlijnen zoals; De luisterlijn 0900-0767, deze lijn is 24 uur per dag bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of een luisterend oor. Ouderen die zich zorgen maken om het coronavirus, vragen hebben of gewoon een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO 0348-466666, KBO-PCOB 030-3400600 of het Rode Kruis 070-4455888. Bij KBO-PCOB en ANBO zitten ook vrijwilligers met een migratie achtergrond aan de telefoon. Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn 030-7606055. En voor kinderen is er de Kindertelefoon 0800-0432. 

Hulp vragen en bieden kan via de website NLvoorelkaar.nl Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod. 
Wehelpen.nl biedt het organiseren van hulpnetwerken aan. Ook is er mogelijk een buurtplatform bij jou in de buurt actief.
Vanuit kerken en organisatie is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen. 
Hulp nodig met boodschappen doen? ANBO en CBR werken samen. Examinatoren van het CBR willen boodschappen voor ouderen doen. Op social media is er ook een hashtag voor #coronahulp. 
Het is hartverwarmend om te zien welke initiatieven er ontstaan.