zaterdag 04 november 2017
Hij heeft altijd al een algemene belangstelling voor Rusland gehad, maakte met beide dochters in 2005 een reis met de Transsiberische Spoorlijn naar Vladivostok en heeft in 2008 een humanitair transport gereden naar Beregove in West-Oekraïne.
In Elburg is hij enkele jaren straatgids geweest vanuit het Museum Synagoge Elburg. In die jaren heeft hij zich steeds meer bezig gehouden met de geschiedenis van de Joden in het algemeen en met die van de terugkeer van het Joodse volk naar het land Israël in het bijzonder.
Vanaf 2010 heeft hij 7 reizen gemaakt met de Stichting Christenen voor Israël uit Nijkerk naar het westen van de Oekraïne om daar Joden te bezoeken, te bemoedigen, voedselpakketten uit te delen en allerlei gedenkplaatsen te bezoeken.
In de Oekraïne zijn zeer veel herinneringen aan het eens zo rijke Joodse leven te vinden: monumenten, musea, massagraven uit WOII, synagogen, de laatste overlevenden, aanbieders van onderduikadressen in WOII, e.d.
Een bloemlezing aan verhalen en beelden zal u die Joodse geschiedenis verduidelijken.
In de Oekraïne zijn door de nazi-Sonderkommando’s waarschijnlijk zo’n 2 miljoen Joden met de kogel vermoord: de Holocaust of Shoah genoemd. Vanaf de jaren ‘90 maken nu vele Joden gebruik van de mogelijkheden om Oekraïne te verlaten en te emigreren naar Israël (=alijah maken).
Christenen voor Israël biedt ze daarbij veel hulp aan: in Vinnitsa werkt de veldwerker Koen Carlier met zijn team om Joden van heinde en verre op te halen, informatie over Israël te geven, migratiepapieren in orde helpen maken en ze per vliegtuig naar Israël laten vertrekken.
U krijgt meer inzicht in een wereld, die bij ons nog steeds niet goed bekend is. Vanzelfsprekend is er gelegenheid tot vragen stellen en liggen er diverse boeken ter inzage. Ook is de kraam met Israëlproducten aanwezig. Namens de werkgroep Kerk & Israël, van harte welkom! Aveline de Kroon, Dineke de Vries, Netty Uitterdijk en Marleen den Boer.