Lezing over Roofvogels
zondag 08 oktober 2017

Fred Koning houdt zich al ruim 55 jaar lang bezig met veldonderzoek van uilen en roofvogels in de Amsterdamse waterleidingduinen. Vanavond vertelt hij van de laatste ontwikkeling op dat gebied. Roofvogels en uilen zijn afhankelijk van hun prooien ,die vaak in sterk wisselende aantallen uiteindelijk bepalend zijn voor het aantal broedparen.

Beschikbaarheid van nestplaatsen is voor soorten als Ransuil en Bosuil van belang ,omdat deze soorten zelf geen nesten bouwen. In deze lezing wordt belicht hoe de relaties tussen de verschillende soorten uilen en roofvogels zijn. De aanvankelijke populatie roofvogels bestond in de zestiger jaren vooral uit kleine soorten ,zoals boomvalk, torenvalk, steenuil en ransuil. In de loop van deze 55 jaar lange studie vonden een groot aantal revoluties plaats: grotere en sterkere predatoren vestigden zich: Bosuil, Buizerd, Havik, Vos en als laatste de boommarter.

Bij al deze revoluties moest het aanwezige voedsel worden herverdeeld en werd er gestreden om veilige nestplaatsen. De nieuwe grote heersers bepalen uiteindelijk de samenstelling van de populaties uilen en valken.
Informatie bij ;w.de.boone@quicknet.nl 06 23540201.