Mantelzorg; wat doet dat met je?
woensdag 07 februari 2018

In Nederland zijn 3,9 miljoen mantelzorgers die een naaste helpen vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom. Zorgen voor een ander geeft voldoening en dankbaarheid, maar ook stress en vermoeidheid. Het is zwaar om de aftakeling te zien van degene voor wie je zorgt en er is minder tijd voor ontspanning dan voorheen. 

Wat is het effect van mantelzorg op uw welzijn en geluk? Wat zijn mooie momenten voor u? En hoe kunnen moeilijke momenten toch makkelijker worden? Onderzoekers van Radboud Universiteit Nijmegen willen begrijpen hoe mensen zich in verschillende situaties voelen. Ze doen daarom een online onderzoek waarbij mantelzorgers hun verhaal kwijt kunnen. Dat hebben ze zo makkelijk mogelijk gemaakt: deelnemers krijgen een mailtje met uitnodiging om vragen in te vullen, en kunnen dat dan doen wanneer het hen uitkomt. Ze hebben dit ook met een klein groepje mantelzorgers getest.

Als u zelf mantelzorger bent en wil helpen: uw ervaring telt! Ga naar www.ru.nl/mantelzorg en doe mee met het onderzoek. Meedoen kan gewoon thuis online en wanneer u wilt. Het gaat om een welkomst-vragenlijst van twintig minuten, gevolgd door twee weken waarin u op de dagen dat u mantelzorg hebt gegeven één ervaring kort beschrijft. 

Bent u geen mantelzorger maar wilt u toch helpen? Geef het door aan de mantelzorgers die u kent! Iedere deelnemer helpt mee aan betere ondersteuning van mantelzorgers. Zo zorgen we samen voor meer begrip en geluk.