zaterdag 09 oktober 2021
Zondag 17 oktober, om 15.00 uur in de Zuiderkerk van Enkhuizen spreekt ds. Carel ter Linden over zijn jongste boek: Nieuwe Bijbelse Miniaturen.
Een stukje van de werkelijkheid
Miniatuur: weergave in het klein, maar met alle bijzonderheden die van essentieel belang zijn, van een stukje van de werkelijkheid. Een miniatuur kan de vorm van een schilderijtje, een kortverhaal of een kopie op kleine schaal hebben. Met de titel van zijn boek doelt Ter Linden op de verhalen uit de Bijbel die vaak een schets geven van een stukje werkelijkheid in de persoon van een Bijbelse figuur. In zijn eerdere boek "Bijbelse Miniaturen" gaat het over Adam, Eva, Noach, David, Jona, Jezus en andere meer of minder algemeen bekende figuren.
Cultureel erfgoed
Bijbelse verhalen zijn van grote invloed op onze cultuur; meer dan velen beseffen. Zij zijn geen exclusief bezit van de kerk maar behoren tot het cultureel erfgoed van onze samenleving. In zijn boeken over bijbelse miniaturen laat Ter Linden op een boeiende en verrassende manier de verborgen boodschappen zien van deze oude verhalen, die hun betekenis voor ons leven en de wereld van vandaag nergens verloren hebben. Bijbelse verhalen zijn geen verslagen van bepaalde gebeurtenissen. Zij bevatten verborgen boodschappen in verhaalvorm, waarmee men elkaar in het oude Israël in moeilijke tijden bemoedigde. Bouwstenen voor het leven, die vaders en moeders aan hun kinderen meegaven.
Een appèl
Zowel zijn eerdere "Bijbelse Miniaturen" (2018) als het recente "Nieuwe Bijbelse Miniaturen" zullen zeker bijdragen aan een nieuw verstaan van deze verhalen. “Deze verhalen gelden tot op de huidige dag voor velen in de wereld als een appèl om in déze geest de aarde en alle leven te behoeden, als de enige weg naar een zinvol en vruchtbaar bestaan en een toekomst voor deze wereld. Een heilig appèl waarmee de namen van grote figuren als Abraham en Mozes en Jezus van Nazareth verbonden zijn”, zoals Carel ter Linden zelf schrijft.
Carel ter Linden (1933) was legerpredikant en voorganger in verschillende gemeenten, waaronder de Haagse Kloosterkerk. Hij schrijft poëzie en publiceerde boeken, waaronder het veelgelezen ‘Wat doe ik hier in godsnaam’ (2013). De toegang is vrij.