Orange the World 2021
vrijdag 19 november 2021

Gaat er bij de slogan Orange the World al een oranje lichtje bij u branden? ‘Orange the World’ 2021 de internationale campagne van de Verenigde Naties ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’. Van 25 november en 10 december 2021 ('16 Days of Action against Violence').

Aanlichten van bijzondere gebouwen
Sinds 2014 is het Oranje aanlichten van bijzondere bouwwerken een onderdeel van deze campagne. De Oosterpoortbrug te Hoorn, Drommedaris in Enkhuizen, De Protestantse kerk in Wognum, gemeentehuis van Medemblik, een paar voorbeelden uit voorgaande jaren. Soroptimistclub Hoorn ondersteunt deze campagne actief in West-Friesland. Het zou mooi zij als in 2021 het Oranjelicht weer weids schijnt in West-Friesland en zo de boodschap: Stop geweld tegen vrouwen zich weet te verspreiden. Het blijft belangrijk om dit probleem in de spotlight te houden. Het oranje licht aan te steken. Het lijkt een probleem van verder weg, maar ook in West-Friesland zijn er legio slachtoffers van huiselijk geweld.

Geweld in gezin
Je ziet het (vaak) niet: gelukkig maar want wat je niet ziet is er niet, daar hoef je niets mee. Maar hoe voel je je als je hoort dat je buren gaan scheiden, omdat er geweld in het gezin was. Hoe voel je als je hoort dat het meisje van verderop is opgenomen in het ziekenhuis vanwege ondervoeding. Ze at zo lekker je boterham op. Voor 2021 heeft Soroptimistclub Hoorn e.o. de gemeenten in West-Friesland weer benaderd om hun beeldbepalende gebouwen in oranje aan te lichten. Natuurlijk kunnen ook ondernemers Oranje kleur geven aan hun pand of een andere actie te starten om de actie te ondersteunen.

Preventie: iedereen kan helpen geweld te voorkomen
In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar we moeten ook meer gaan investering in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken.
Wilt of kunt u de actie Orange the World ondersteunen met een Oranje actie. Laat het ons weten ook voor nadere informatie: hoorn@soroptimist.nl Voor hen die met geweld te maken en hulp nodig hebben zijn er twee hulplijnen: “Hear my Voice”: 0800 – 3200032 (praat met lotgenoten)
“Veilig Thuis”: 0800-2000 (advies en meldpunt voor huiselijk geweld)